Зима

Зима
Пролет

12 август 2015 г.

Правителството реши: Без графици за отпуските

Работникът или служителят използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася
 
Отпада задължението на работодателите за график за ползване на платения годишен отпуск, реши правителството.

В началото на всяка година до 31 януари обаче те ще трябва да уведомяват служителите си за размера на отпуска, който ще ползват през същата година, включително отложен или неползван от предходни години.

Според текстовете от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, работникът или служителят използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. За да се гарантира това право, работодателят е длъжен да разреши отпуск, освен ако ползването му е отложено.

Когато служителят не е поискал отпуска си до края на календарната година, работодателят може писмено да го покани да го използва. Ако не пожелае, работодателят има право да му предостави отпуска и без негово съгласие.
 

Когато отпускът е отложен или не е ползван, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата година най-късно до края на юни.

Ако работодателят не е разрешил ползването на отпуска в този срок, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползване в рамките на давностния срок, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.

Правителството реши още, че сезонните селскостопански работници няма да бъдат лишавани от социални помощи, ако отговарят на останалите условия за получаване на месечни социални помощи.

Целта е да се стимулират подпомагани безработни да се включват в отрасли, изпитващи недостиг на работна ръка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар