Зима

Зима
Пролет

23 август 2015 г.

Евтините ви номера ни излизат скъпо

Опитите да се заобиколят системата и законът, идеята да бъде прецакан клиентът – като че ли тези мисли са дълбоко вкоренени в светогледа на някои търговци.
 
Все се мъчат да прекарат някого, ако може, да не му дадат това, за което си е платил. 

Некачествените бензин и дизел по бензиностанциите не са голяма новина за шофьорите. Всички сме чували градски легенди за разреждане на горивото с вода и развалени заради кофти бензин коли. 

Допреди две години това ми се струваше невъзможно, някак нелогично. Защо вериги, които така или иначе правят милиони, да се опитват да хитруват и да мамят клиентите си? Нали така или иначе са на печалба. 

Така разсъждавах, докато колата ми изведнъж не спря. Първи, втори майстор – една и съща диагноза: „Некачествено гориво, госпожо, бензиновата ви помпа е неспасяема.” Добре, неспасяема е, ще я сменям. Преглъщам 700-те лева, които ме изръсват за нова и труд, и доволна потеглям. До момента, в който колата пак спира, защото освен помпата се е повредил и датчикът за налягане. „Ами, госпожо, нямаме такъв, ще трябва от Япония да го поръчаме”, казват ми от три места. 

Оттогава си карам на газ. Сега чувам, че и тя не била качествена. Обмислям да пробвам дали колата върви на олио. То и без друго май струва по-малко от бензина на литър. Ако започнат и олиото да разреждат с терпентин или вода, тогава ще му мисля. 

Сега се смея, обаче истината е, че евтините номера, като разреждането на горивата, ни излизат скъпо. При мен сметката е около 2000 лева – за бензиновата помпа и впоследствие монтаж на газова уредба. Сигурно и вие сте сред жертвите на подобни номера или имате поне един познат, който е направил скъп ремонт заради некачествена услуга. 

Проблемите не са само в горивата. Примери, при които евтини номера ни излизат скъпо, има бол.

Доста хора си платиха да отидат на море в Лозенец, ама сега не могат да влизат във водата. Ами ще си седят на пясъка, защото няколко хотелиери са решили да „минат тънко” и да изхвърлят септичните води направо в Черно море. Само че евтинките им номерца ще излязат солено на родния туризъм. За пореден път лоша слава за страната ни. Колко от туристите, които сега си седят на сухо – и пряко, и преносно, ще се върнат догодина в курортното селце? А самите хотелиери биха спечелили много повече, ако изградят нещо качествено, което да привлича хората година след година. Ама не, трябва да се мине „тънко” и ако може, „да заобиколим системата”. 


Какво излиза – ако случайно колата ви не загасне някъде по пътя заради кофти нафта и не дадете парите за почивката на „Пътна помощ” и сервиз, то стискайте палци да случите и на хотелиер, който не се е пробвал да спести разходите за канализация.


Мария Папазова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар