Зима

Зима
Пролет

30 август 2015 г.

Крайната десница в Швеция поиска референдум за щедрата имиграционната политика

Швеция е приела 80 000 бежанци миналата година - най-голям дял сред страните от ЕС
 
 Крайнодясната партия "Шведски демократи", която неотдавна за първи път излезе начело в проучванията на общественото мнение, поиска референдум за щедрата имиграционна политика на страната, предаде Франс прес.

"Време е в Швеция да бъде организиран референдум за имиграционната политика", заяви лидерът на партията Джими Окесон в реч пред партийни привърженици вчера.

Шансовете да наложи подобно допитване са малки, понеже парламентът трябва да се произнесе за организирането на евентуален референдум, а едва шест такива са организирани в страната от 1922 година.

Швеция е приела 80 000 бежанци миналата година - най-голям дял сред страните от ЕС в съотношение с населението й от 9,7 милиона души.

Със своята щедра социална система, репутацията на толерантност и икономика в добро здраве, Швеция е една от най-желаните дестинации от мигрантите.

Окесон заяви, че шведската политика на отворени врати и системата за социални помощи допринасят за сегашния прилив на мигранти към Европа.

"Какво е това, което кара хората да рискуват живота си и живота на децата си, за да дойдат тук? Твърдя, че политиката на прекалена толерантност на другите партии е причината за многобройни трагични съдби, че води до смърт", каза той.

"Шведски демократи", представители на най-радикалната крайна десница, влязоха в парламента през 2010 година с антиимигрантска програма. Те станаха третата политическа сила на парламентарните избори през 2014 г., с 12,9 процента от гласовете и 49 от 349 места в парламента.

Според сондаж на института Югов (YouGov) от преди десетина дни 25,2 процента от избирателите имат намерение да гласуват за тях, срещу 23,4 процента за социалдемократите на премиера Стефан Льовен.

Въпреки това друго проучване, публикувано вчера от института Новус (Novus) отрежда на Швеските демократи 18,6 процента подкрепа срещу 25,8 процента за социалдемократите. Всички други парламентарни партии отказват да ги подкрепят и отхвърлят позициите им за имигрантите, в които виждат желани работници за една страна със застаряващо население.


Няма коментари:

Публикуване на коментар