Зима

Зима
Пролет

23 август 2015 г.

Къде в Германия вирее ксенофобията?

От общо 130 нападения срещу чужденци, извършени през миналата година, 61 са станали в Берлин и новите федерални провинции.
 
В тези области живеят около 17 процента от германските граждани, в същото време там са били извършени близо 47 процента от всички ксенофобски нападения в Германия през 2014 година. 

От статистката на вътрешното министерство излиза, че ксенофобските нападения в Източна Германия са отбелязали прираст от близо 40 процента в сравнение с 2013 година, пише Дойче Веле.

Говорителят на фондация Amadeu Antonio - Роберт Людеке смята, че цифрите са тревожни, но не и изненадващи. Фондацията, със седалище в Берлин, си е поставила за цел да помага за развитието на гражданското общество и демократичната култура. Людеке казва, че през последните две години нападенията срещу чужденци са се увеличили значително. Според него за това са допринесли и демонстрациите на движението "Пегида" в източните федерални провинции през миналата година. "Расистките нападения се извършват там, където има напрежения в обществото", каза той пред Дойче Веле.

Германското министерство на вътрешните работи прави разлика между расистки нападения, тоест целенасочени атаки срещу чужденци, и дясноекстремистко насилие. Вътрешното министерство слага в тази графа и случаите, в които германци са станали обект на нападения, само защото са се опитали да защитават мигранти.

Много от насилията остават нерегистрирани


Активни неонацистки групировки има не само в Източна Германия

Броят на нападенията с дясноекстремистка мотивация е значително по-голям от този на атаките по чисто расистки подбуди. През 2014 година са регистрирани 1 029 подобни случая. В провинция Северен Рейн-Вестфалия са били извършени 370 дясноекстремистки нападения. По този показател провинцията изпреварва значително някои други провинции като Берлин, Саксония или Бранденбург. Експертите твърдят, че в Северен Рейн-Вестфалия съществува силна неонацистка среда, чиито привърженици нерядко са склонни и към насилие.

По-големият брой на деянията с дясна мотивация в Северен Рейн-Вестфалия може обаче да се обясни и с това, че в тази провинция има гъста структура от центрове за превенция на насилието, които регистрират всички подобни случаи. В голяма част от западните провинции на Германия обаче липсват сходни структури.

След Обединението на Германия през 1990 година, федералното правителство инвестира значителни средства в Източна Германия, за да изгради структури за превенция на престъпленията, мотивирани от ксенофобия и расизъм, казва Людеке. 


"На Запад обаче и до днес е разпространено разбирането, че десният екстремизъм е проблем само на източните провинции", казва той. Затова действителният брой на дясноекстремистките изяви в Германия вероятно е значително по-висок от този в официалните статистики.

Няма коментари:

Публикуване на коментар