Зима

Зима
Пролет

2 август 2015 г.

Акцизен флирт


Неясно защо държавата избра да се откаже от контрола върху акцизните стоки за сметка на натиск върху фирмите

Наистина звучи невероятно. 


Няколко митничари, които наблюдават работата в цигарените фабрики на два български производителя, произведоха невиждания от години ръст на пазара на цигари с бандерол от 5% само за пет месеца и повече акцизи за бюджета. 

Определено е жалко, че понеже имат друга работа, няма да са вече във фабриките и че на държавата няколко месеца контрол й стигат.

Още по-жалко е, че от началото на годината финансовият министър Владислав Горанов още не е намерил време да нотифицира Европейската комисия за това, че трябва да се поставят измервателни уреди в цигарените фабрики, дестилериите за алкохол и петролната рафинерия и да се следи колко точно произвеждат и какъв акциз внасят. Защото така решимостта на правителството да се бори с контрабандата изглежда спорадична и явно зависи от някаква конюнктура.

Каква е точно конюнктурата прозира от края на митническия контрол, липсата на нотификация и най-новата стъпка - намерението на Горанов да обвърже изкупуването на реколтата от тютюн с евентуални промени в акциза на цигарите. 


Странно защо обаче държавата избира уязвимата позиция да се откаже от контрола, за да се отдаде на натиск върху компаниите.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар