Зима

Зима
Пролет

21 август 2015 г.

Мафиотско погребение възмути Рим

Златна каляска, листенца от рози, музика от "Кръстникът"

Жителите на Рим бяха възмутени от погребение в холивудски стил на местен престъпен бос, което включваше позлатена колесница, теглена от шест черни коня, листенца от рози, хвърлени от хеликоптер, и музика от филма "Кръстникът", изпълнена пред църквата, предаде Асошиейтед прес.

Стотици опечалени се простиха с 65-годишния Виторио Казамоника в църквата Сан Джовани Боско в покрайнините на Рим. Полицията го идентифицира като лидер на клана Казамоника, активен в югозападната част на столицата, но уточни, че той е бил в периферията на организираната престъпност и не е сред заподозрените в последните разследвания срещу мафията.

"Ти завладя Рим, сега ще завладееш рая", пишеше на плакат, закачен на входа на църквата. "Царят на Рим", пишеше на друг, на който бяха изобразени Казамоника, Колизеумът и базиликата "Свети Петър".

Кметът Игнасио Марино повика префекта на Рим, искайки да узнае как може да се случи подобно нещо пред църква и заяви в Twitter, че "е нетърпимо погребения да се използват от живите за изпращане на мафиотски послания".
 

Енорийският свещеник каза, че няма контрол над това, което става извън църквата, докато вътре погребението е преминало нормално, съобщи агенция АНСА.
 

Законодатели изразиха възмущение от сцените, които бяха показани по телевизията следобед и във вечерните новини: шест черни коня теглят антична златно-черна колесница и спират пред църквата, където оркестър свири прочувствената музика от филма "Кръстникът", а опечалените поставят букети с цветя върху ковчега, докато го внасят в храма. В един момент ниско прелитащ хеликоптер пусна листенца от червени рози над събралите се.
 

Погребението бе един ден след като съдия насрочи на 5 ноември началото на съдебен процес срещу 59 души, обвинени в рамките на разследване срещу мафията в столицата, където според твърденията местни престъпни босове са циментирали връзките си с политици в града за изгодни обществени поръчки, отбелязва АП.
 

Няколко коментатори откриха ирония в това, че на предполагаемия престъпен бос бе разрешено натруфено погребение в църква, докато през 2006 г. в същата църква бе отказано погребение на Пиерджорджо Уелби, превърнал се в символ на италианското движение в подкрепа на евтаназията. Уелби, който имаше мускулна дистрофия и не можеше да се храни, говори или диша сам, осъществи желанието си да умре през декември 2006 г., когато лекар изключи респиратора му. Неговият случай подели католическа Италия, но религиозните власти му отказаха църковно погребение с аргумента, че така биха легитимирали поведение, което е против божиите закони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар