Зима

Зима
Пролет

20 август 2015 г.

Словакия отказа да приюти бежанци - мюсюлмани

"Нямаме джамии в Словакия, така че как биха могли да се интегрират мюсюлманите, ако тук няма да им хареса?''
 
 Словашкото правителство обяви, че ще сподели бремето на съюза от десетки хиляди мигранти, прииждащи в Европа, приемайки 200 сирийски бежанци. 

Освен че това е твърде малък брой, спрямо миграционната вълна, тези бежанци трябва да бъдат християни, пише вестник "Ню Йорк Таймс".

''Можем да приемем 800 мюсюлмани, но ние нямаме джамии в Словакия, така че как биха могли да се интегрират мюсюлманите, ако тук няма да им хареса?'', заяви говорителят на вътрешното министерство Иван Метик. ''Следователно ние искаме да приютим само християните'', допълни той.

Миналия месец страните от ЕС се съгласиха да приемат повече от 32 000 бежанци, с план до края на годината да предложат допълнителни 7 000 места. Надеждите са, че тези планове ще облекчат притока от търсещи убежище, които заливат Европа.

В интервю пред "Уол стрийт журнал", словашкият министър-председател Роберт Фицо защити решението на страната му с думите: ''Имам само един въпрос: Кой бомбардира Либия? Кой създаде проблеми в Северна Африка? Словакия? Не!''

Аргументите му са широко подкрепяни от обществеността в страната. Наскоро град, близо до столицата, гласува в референдум против настаняването на 500 бежанеца в близка сграда. 97% от гласувалите зачеркнаха ''Не''.

''Тъй като Словакия е християнска страна, не можем да толерираме приток от 300-400 000 мюсюлмански мигранти, които ще искат да залеят страната ни с джамии и ще се опитат да променят същността, културата и ценностите на страната'', заяви Фицо.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар