Зима

Зима
Пролет

20 август 2015 г.

Кризата в БНР: Янкулов с три сканадала за месец

Че управлението на гендира Радослав Янкулов е бездарно, това вече го научиха и членовете на СЕМ, които го избраха навремето. Защо го избраха, само те си знаят. 

 
Днес Георги Лозанов се оправдава, че не се явил по-подходящ кандидат. Ами в такива случаи се насрочва нов конкурс. Както се случи при избора за генерален директор на Радиото през 2001 г. Та практиката съществува, но Лозанов и другите медийни надзорници ще да са били някак мотивирани да не я приложат.

В наши дни членовете на СЕМ не приеха последния шестмесечен отчет на гендира Янкулов. Но от това ще произтече ли възможността да му бъде прекратен предсрочно мандатът?

Всъщност Янкулов прави нарушение след нарушение, предизвиква скандал подир скандал, при което Гого Лозанов повдига либерално закръглените си рамене и смирено разяснява как СЕМ нямал основание предсрочно да освободи БНР от сполетялото го бедствие. И докато Лозанов символично подава оставки, Янкулов съвсем реалистично прави бели, които, ако влязат в съда, биха могли да бъдат квалифицирани като длъжностни престъпления.




Да кажем отварянето на аудиоплеърите на общественото радио за комерсиалните програми на Мартин Захариев и Константин Вълков. То не че колегите в БНР не правеха слушани предавания за поп, рок или хип-хоп музиката срещу скромни хонорари. Друго е, когато броиш дебели пари на честните частници, за да ти качват плейлисти. За БНР остава славата да плаща авторските права на излъчваната от бенефициентите външни продуценти музика. Ето така се защитава общественият интерес.

Съветът за електронни медии до такава степен иска да забравим недоразумението, което произведе при избора на Янкулов, та вчера не издаде лиценз за регионалното радио „Кърджали“. Днес в програмата на БТВ станахме свидетели на срамотния разговор между водещия Антон Хекимян, евродепутата Ангел Джамбазки, председателя Лозанов и гендира Янкулов.

Да, Джамбазки беше абсолютно прав в негодуванието си защо няма предавания на бългаски език за нашите сънародници от диаспората. Няма, защото на практика Радослав Янкулов закри Радио „България“. Сведе го до спорадично отпечатвано вестниче, което се разпространява тук-там из българските посолства. Но на евродепутата Джамбазки ще напомним, че председател на Комисията по култура и медии в българския парламент е именно тяхното момиче на кариерата Поли Карастоянова. И точно Поли направи всичко възможно да предпази Радослав Янкулов от критиките, които предизвиква управлението му, тласкайки БНР от криза в криза. Същата Поли вече девет месеца не предприема нищо за избора на парламентарния представител в СЕМ. Бебе да ѝ бяха направили, досега щеше да го роди. Така в СЕМ стоят медийни надзорници, които скоро ще изкарат на държавна ясла още година над определения им от закона мандат.

Що се отнася до Янкулов, от разговора в студиото стана ясно единствено, че той няма никаква представа какво е съдържанието на тези два часа и половина предаване за нашите сънародници, за които турският език е майчин. Колкото и да го питаше Хекимян, иначе бъбривият гендир сякаш си беше глътнал езика.

Либералът Гого и той не каза кой знае какво освен превърналата се в гротеска мантра, че в Съвета за електронни медии били независими. В последна сметка се оказа, че медийните надзорници не издали лиценз, тъй като освен излъчваните и по програма „Хоризонт“ два часа и половина на турски език в останалата част от програмната схема нямало яснота. Няма как да очаквате яснота от Янкулов. Чакайте бездарие и развала. Какво ли не развали той в Националното радио? Само това, до което не се е докопал.

Докато пред погледа на председателя на СЕМ гендирът отричаше пред БТВ, че исканият нов лиценз ще се разпростре и върху територията на Смолянски окръг, където турскоговорящо население почти липсва, пред конкурентната Нова ТВ членът на СЕМ Мария Стоянова потвърди този факт като едно от основанията за отказания лиценз. 


Интересно защо председателят на СЕМ не взе никакво отношение по темата, както и по друг един въпрос - предвидените всеки петък в програмната схема по новия лиценз минути за религиозни предавания за исляма. Съвсем маргинални бяха и обясненията за излъчване на турски фолклор.

Колкото до Радио „Кърджали“, ще припомним, че това е проект на едно предишно ръководство на БНР, когато генерален директор на медията беше Валерий Тодоров. Но Янкулов опропасти не едно и две от постиженията на предишното ръководство. Защо да не опропасти и този проект?

При така създалата се ситуация в бюджетните медии от Анкова до Янкулов, то не ни остана нищо друго, освен да пуснем анкета сред читателите на Студия "Трансмедия" на тема „До какво дъно ще се срине България тази година в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на словото?“. 


Миналата година бяхме на 106 място. Пишете! Не ни жалете!


Кин Стоянов и Емил Янев, transmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар