Зима

Зима
Пролет

20 август 2015 г.

Пълно за празно: Да сменим Несебър с Бузлуджа в списъка на ЮНЕСКО

Много сме захлупени! И ние, като чукчите, дето били имали само две чувства - на студ и глад, си имаме само два страха - да не се изложим пред чужденците и да не се минем.
 
В смисъл - да не ги изпуснем, без да сме им усвоили средствата. 

Каквото и да си говорим, тая работа, с усвояването, се превърна в основен гечинмек на нацията. Който не се сеща какво значи думата, да препрочете историите за бачо си Ганьо.

Вече не се строи - усвоява се. Вече не се грижим за бедните - усвояваме в тяхна полза. И децата ни не учат - усвояват средства по програмите за висока образованост. Даже горите не сечем - усвояваме излишната дървесина. Превърнахме се в усвоителна нация!

Много сме захлупени! Мине не мине година и се съберем на Бузлуджа да веем знамена и да се тюхкаме, че летящата чиния на върха е бастисана така, както петвековен присъственик не би я бастисал. Пък тя - не е бастисана, а усвоена! Сума ти метал по нея се усвои, жица, разбираш, да не говорим за медната ламарина от покрива - там какво усвояване падна...

Като ви казвам, че сме захлупени, не ми вярвате. Четвърт век мина, преди някой да се сети, че и от забравения паметник може да се изкара някой лев - трябваше коскоджамити немски професор да се яви, за да ни светне, че из източните краища на Европата щъкат любопитни туристи, за да надзъртат в близкото ни минало. И моментално се яви идеята - а не може ли, докато наше момиче е начело на ЮНЕСКО, да отръскаме някое и друго евро от милата културна организация? Няма да нахалстваме - можем да разкараме някоя и друга от досегашните забележителности от списъка, та да включим тая! Могилата в Старосел, да речем - тя и без това съвсем пропадна, няма какво да дири в юнесковия списък! Махаме я от него и записваме за субсидиране на нейно място чинията!

Ако това не стига - вземаме несебърската подписка и им я увираме на юнесковите чиновници в муцуните. Хората, казваме, вече нямат лозя и ниви, по които да се строят хотели, дайте да им позволим да вдигнат някой и друг етаж и на полуострова, скръндзи такива, не ви щем парите за града-музей, и без това развалините само пречат на сергиите, вадете си го от списъка, ние имаме много по-добро предложение! 


Ако и това не стигне - хващаме Пирин, дето кой знае защо са го обявили за парк, пък той си е планина, откъдето и да го погледне човек, и също го разкарваме от охранителния списък - като им е изтрябвал природен резерват, около Бузлуджа също си има, просто ще си ги разменим! Пълно за празно!

Докато се чудим какво още да усвоим на дребно, ще вземем да проспим най-голямото усвояване! Ако се вярва на статистиките, нашата усвоителна нация май излиза най-изчезващата в Европа и по света. А какво се прави с изчезващите видове? Правилно - записват ги в Червената книга, хранят ги и ги поят, сресват им козинката, строят им бърлоги, мерят им температурата и ги лекуват без здравни вноски! Ако успеем да се уредим, ех, ще настъпи такъв живот... 


Пък по-нататък ако сме достатъчно оправни, може да кандидатстваме да ни запишат и като нематериално културно наследство - ние материалите и без това вече всичките сме ги усвоили!
 
Румен Белчев, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар