Зима

Зима
Пролет

20 август 2015 г.

Моем да копам, моем и да не копам

Нека си признаем, че немалка част от нас, българите, не биха имали нищо против да си живеят добре, без да си дават зор, както беше с гърците доскоро...
 
 Гръцката криза вече не е толкова гореща новина, както беше преди малко повече от месец, но все още има отзвук.

И няма как иначе, след като на дневен ред е финансовата помощ за южната ни съседка. Оставяйки настрана дългите и сложни обяснения за това какво точно означава това за нас, огромната част от българите просто са категорични, че не трябва да помагаме финансово на съседите.

И с право, защото дори при намаляването със 100 евро на минималната пенсия там, гръцките пенсионери пак ще взимат доста повече от нашите. А както се оказа, неплатените сметки за ток на гърците са около 2 млрд. евро, освен че нямат навика да плащат и данъци, поне досега.

По-интересни са мотивите на 60 на сто от сънародниците ни, които смятат, че гръцките проблеми идват от това, че там не работят достатъчно.

Може и да е така, но нека си признаем, че немалка част от нас, българите, не биха имали нищо против да си живеят добре, без да си дават зор, както беше с гърците доскоро. Още по-интересно е какво бихме казали, ако например Черна гора беше в ЕС и на нея трябваше да се оказва помощ.

А за черногорците се знае, че мързелът им е национален спорт и даже си организират и състезание по лежане на сянка с мотото "Има хляб и без мотика". Което пък много прилича на нашенското „моем да копам, моем и да не копам” и което адски трудно бихме превели и обяснили на някакъв западен език.

Така че тук, на Балканите, масово бихме си спестявали излишен труд.

Съвсем друг обаче е въпросът, когато трябва да се помага на някой, който доскоро безпроблемно си е мързелувал, че и пари е взимал за това.


Камелия Христова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар