Зима

Зима
Пролет

25 август 2015 г.

Патриотичният фронт се разцепи за местните избори

ВМРО и НФСБ ще се явят разделени на местния вот.
 
Патриотичният фронт (ПФ) няма да има единна регистрация в ЦИК за изборите и коалиционните партньори ще се изправят един срещу друг в страната.

Дори в малкото населени места, където ще подкрепят общ кандидат, двете формации ще се явяват с отделни листи за общински съветници. Такава е ситуацията в Русе, Пловдив и Велико Търново например. В тези градове Патриотичният фронт застава съответно зад Искрен Веселинов, Славчо Атанасов и бившия ректор на Великотърновския университет Пламен Легкоступ (чиято кандидатура ще бъде обявена официално днес бел. ред.), но ще са конкуренция за членове на местния парламент.
 


В Кюстендил пък сблъсъкът ще е на ниво управляващи срещу опозиция. НФСБ ще подкрепят настоящия градоначалник Петър Паунов заедно с ГЕРБ и РБ, а ВМРО обмислят дали да приемат поканата на БСП за общ опозиционен фронт заедно с "Българска пролет" на Велизар Енчев.

Разделението ще излезе наяве и когато двете формации обявят официално, че ще издигнат собствени кандидати. ВМРО ще излъчи евродепутата Ангел Джамбазки, който е бивш общински съветник в СОС, а от НФСБ още умуват за своята номинация. Най-вероятно това ще е съпредседателят на партията Данчо Хаджиев, който в момента ръководи партийната телевизия СКАТ след отказа на журналистката Силвия Трендафилова.

Че между коалиционните партньори има напрежение, се знае не отскоро. От пролетта насам ВМРО безуспешно опитват да започнат преговори за местния вот, но Симеонов непрекъснато ги отлага, твърдят депутати. От месец насам СКАТ излъчва информация само за дейността на депутатите от НФСБ. 


"Готвихме се да играем заедно. В един момент от НФСБ решиха, че могат и сами. Щом смятат, че така ще постигнат успех, желаем им го. Ние имаме стабилни структури", коментираха от партията на войводите, съобщава "Стандарт".

Отлюспването вече e засегнало и по-големия формат от 12 организации, подкрепящи ПФ. Партия Средна европейска класа (СЕК) вече обяви, че ще играе със свои листи на местния вот. 


В четвъртък пък ще бъде обявено, че ГОРД - формацията, създадена от Слави Бинев, който я напусна, за да стане член на НФСБ, ще подпише коалиционно споразумение с бившите партньори на Николай Бареков от "Народен съюз" (ЗНС, БДС-Радикали и "Гергьовден"). Самият Бинев ще продължи да е депутат от ПФ, председател на ГОРД сега е Христо Георгиев и той е взел решение за промяна на курса.

Движение "БГ патриот", Съюз "Защита" и сдружението на запасното войнство "За честта на пагона" твърдо стоят зад ВМРО.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар