Зима

Зима
Пролет

17 август 2015 г.

Крадливата сврака и нафтата

Крадливата сврака падна с двата крака в... нафтата .

Не е тайна, че всеки шофьор на ТИР е изкушен от възможността да продаде някой и друг литър гориво, а някои - и много литри.

Схемата е ясна и толкова проста, че чак да му стане неудобно на човек да я прилага. Но „бизнесмените” от неудобство не страдат, още по-малко от честност. Един продавач никога не е сам, той успява да накичи толкова брънки на алъш-вериша, че става цяла престъпна верига. Накрая от продажбата печели всеки шофьор, но на далавера е и крайният купувач, който си е доставил горивото на много по-ниски цени, отколкото в бензиностанциите.

Колкото и да се кълнат шофьорите, че не може да се манипулира отчитането на разхода на нафта, оказва се че може, и то физически, с бърникане в устройството, а не по електронен път. Така у нас водачите крадат от години и едва ли скоро ще спрат. Затова и бизнесмените – собственици на спедиторски и транспортни фирми, се принудиха да наемат частни детективи, които да хващат в крачка измамниците. Стигна се дотам, че нашенските братовчеди на инспектор Поаро да пътуват под прикритие не само по родните пътища, но и в чужбина. 


Дано има ефект от тях. И да не се наложи някоя детективска фирма да пусне съгледвачи по своите, да ги бройка дали и те не са се пооблажили от нафтената далавера. 
Тираджии въртят „бизнес” в стройна верига

"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар