Зима

Зима
Пролет

24 август 2015 г.

Защо Ципрас подаде оставка?

С новите избори няма да се реши нито един от финансовите проблеми на Гърция

Алексис Ципрас отново успя да ни изненада. 


Първоначално смяташе да иска вот на доверие. Впоследствие се заигра с мисълта да свика извънредно заседание на парламента, на което да се даде зелена светлина за мерките за икономии. А накрая спонтанно реши да подаде оставка. 

Но нима е допустимо просто да си вземе шапката и да остави държавния глава Прокопис Павлопулос да се оправя както намери за добре? Доскоро подобно нещо беше немислимо с оглед на евентуалните последствия от такава стъпка.

Според изискванията на сегашната конституция в подобна ситуация президентът първо връчва на Ципрас нов мандат за съставяне на правителство. Ако той се провали в това начинание, държавният глава трябва да даде мандат и на втората или третата по големина партия в парламента. И чак след като бъдат изчерпани всички тези опции, може да се отиде на предсрочни избори. Основният въпрос обаче си остава: Защо Ципрас подаде оставка?

Защото просто няма друг избор, гласи отговорът.

Ципрас се превърна в партиен лидер без партия, след като десетки леви депутати отказаха да следват неговия курс, в резултат от което важни проектозакони се приемаха само благодарение на гласовете на опозицията.

Предсрочните избори дават на Ципрас възможността да състави изборните листи както намери за добре и така да се освободи от всички, които му пречат. И още едно предимство за Ципрас: новите избори ще се проведат още през септември, а това означава, че радикалните леви сили около бившия енергиен министър Лафазанис едва ли ще имат време да създадат своя „фронт срещу политиката на икономии”, с помощта на който да привлекат част от избирателите на СИРИЗА. Неслучайно Лафазанис се оплака в четвъртък от необичайно краткото време за предизборна борба.

Гръцката история показва, че една лявоориентирана партия може да има успех само ако успее да овладее центъра на обществото. И ако е ръководена от харизматична личност. СИРИЗА, начело с Ципрас, изпълнява тези условия - за разлика от групировката около Лафазанис. Ако Ципрас успее да се възползва от сегашната ситуация, талантът му на тактик би получил ново потвърждение. Проблемът обаче е в това, че с провеждането на вече трети избори в рамките на седем месеца не може да се реши нито един от финансовите проблеми на Гърция. Тъкмо обратното - това ще хвърли на вятъра още много пари.

Преди десетина дни гръцкият парламент одобри споразумението с кредиторите, но това стана единствено благодарение на гласовете на опозицията. Още тогава се разбра, че Ципрас ще трябва да обяви нови избори. Беше ясно, че Ципрас няма собствено мнозинство за провеждане на належащите реформи. Лидерът на лявата СИРИЗА на няколко пъти се възползва от подкрепата на опозиционните ПАСОК и „Нова демокрация” в парламента, за да гарантира оцеляването на своята клатеща се коалиция с крайнодесните. Дори правителствени източници съобщиха, че премиерът окончателно ще изгуби парламентарна подкрепа, ако по-малко от 120 леви депутати гласуват за споразумението с кредиторите. 


И се случи точно това. Ципрас за пореден път спечели гласуването единствено с щедрата подкрепа на опозицията. Нещо повече: изумената опозиция стана свидетел на няколко сцени, в които депутати от управляващата партия публично разчистваха сметки помежду си и с това непрекъснато удължаваха заседанието.

В същото време обаче според анализаторите опозицията не бива прибързано да се радва на едни предсрочни избори. Вярно е, че Ципрас доста ще се изпоти да обяснява защо е подписал споразумението, което преди това анатемосваше, и защо изхвърли зад борда цялата си първоначална предизборна програма. Но в сравнение с конкуренцията Ципрас все още има едно решително предимство - той е сред малцината водещи политици в Гърция, които имат пълното право да твърдят, че не са свързани по никакъв начин със старите партии и кланове, хвърлили Гърция в най-тежката икономическа криза в новата й история. 


Предсрочните избори дават на Ципрас възможността да състави изборните листи както намери за добре

"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар