Зима

Зима
Пролет

21 август 2015 г.

Как да говорим с Русия

Докато между хората няма съществени проблеми, между държавите е доста по-сложно...
 
 През зимата на 1996, в разгара на Виденовата криза, ходих в Москва на „мероприятие“ заедно с група българи. Като журналист, да отразявам. 

Настаниха ни в един суперлуксозен хотел точно срещу „Лубянка“. И почнаха „пленарните заседания“.

Разговорите се водеха на руски.

На втория ден Деян Кюранов, който беше в групата, сподели наблюдение. Установих, вика, че като говоря на руснаците на руски, включително и на персонала в хотела, ме гледат от високо. Затова смених тактиката. Почнах да им говоря на английски със заповедническа интонация. Ще си счупят краката да изпълняват.

България има с Русия сложни отношения и те не могат да бъдат описани само с една дума. Народът като цяло винаги е имал добро отношение към Русия и още повече към руснаците.

Съвсем скоро бях в интернационална компания – освен българи, имаше и сърби, и руснаци. И един от българите вика – аз не мога да мразя руснаците. Те, заедно със сърбите, са ни най-близките народи (македонците не се броят :)). Разбираме си езика, имаме общи обичаи, обща история. Виж, политиката е друга работа.

Докато между хората няма съществени проблеми, между държавите е доста по-сложно. България е късала дипломатически отношения с Русия и е воювала със Сърбия. На сметката на Русия и след това на Съветския съюз стоят няколко преврата, включително детронирането на първия български княз Александър Батенберг и превратът от 9 септември 1944, както и няколко метежа и други заговори и като цяло Русия/СССР са променяли драматично съдбата на българите, при това без да се държи сметка за техните желания.

Тези отношения, както и доброжелателното отношение на българите към руснаците са създали у руската държавна върхушка рефлекса, че спрямо България всичко е позволено, а тя няма средства за ефективно противостоене. Това го има и в по-ново време, „Южен поток“ е красноречиво доказателство.

Но преди дни президентът Путин направи нещо малко очаквано.

"Това е суверенен избор на българския народ, ние се отнасяме към него с уважение и ще работим с България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например Южен поток", каза президентът.

Дали му е дошъл друг акъл след санкциите, поевтиняването на петрола и рублата или просто блъфира – ние не можем да знаем. Богата и сложна е руската душа.
Но това е първи път от година и половина насам, когато официален руснак не говори за България пренебрежително, иронично или заплашително.

Не става дума да изпадаме в еуфория – видите ли, руснаците клекнаха. Русия е велика сила и не кляка току-така.

Но България ще има полза, ако говори с руснаците – не на английски като Деян Кюранов – а на европейски. Това е единственият ни шанс да заставаме равнопоставено срещу една огромна и често мачкаща другите държава.

Иска се само политическият ни елит да има умения да убеждава Европа в позиции, които са от български интерес, а не просто да козирува на всяка заповед от Брюксел или пък – има ги и такива – от Москва. Да не полягаме нито в едната, нито в другата посока, да си държим за нашето, но да помним, че сме част от Европа.

А Русия си е Русия.

 
Георги Даскалов,  Еkipnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар