Зима

Зима
Пролет

6 септември 2015 г.

Великобритания е готова да приеме 15 000 сирийски бежанци

Премиерът Дейвид Камерън е отстъпил под натиска от страната и чужбина
 
 Британското правителство е готово да приеме 15 000 сирийски бежанци и се надява да получи разрешението на парламента за нанасяне на въздушни удари срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", съобщава в. "Сънди таймс", цитиран от Франс прес.

Премиерът Дейвид Камерън е отстъпил под натиска от страната и чужбина и предвижда да разшири британската програма за заселване на уязвими лица, като приеме около 15 000 бежанци, както и да предприеме военни операции срещу трафикантите.

Премиерът се надява също да успее да убеди депутатите от опозиционната Лейбъристка партия да одобрят въздушни удари в Сирия при гласуване в началото на следващия месец.

Великобритания е приела 216 сирийски бежанци от една година и около 5 000 сирийци са получили право на убежище от началото през 2011 г. на гражданската война - по-малко в сравнение с Германия, Швеция или Франция.

Лондон реши и да не участва в системата на квоти за разпределяне на бежанци, търсещи убежище, в ЕС.

Днес Камерън получи неочаквана подкрепа за въздушните удари срещу групировката "Ислямска държава" - бившият архиепископ на Кентърбъри и водач на Англиканската църква Джордж Кери написа в "Сънди телеграф", че ИД трябва да бъде ликвидирана и въздушните удари може би са необходими.

"Смятам, че не е достатъчно изпращането на хуманитарна помощ в бежанските лагери в Близкия изток. По-скоро са необходими нови военни и дипломатически усилия за ликвидиране на двойната заплаха от ИД и Ал Кайда веднъж завинаги", заяви той.

Дейвид Камерън

Няма коментари:

Публикуване на коментар