Зима

Зима
Пролет

15 септември 2015 г.

ЕС ни дава още 6 млн. евро помощ за земеделските производители

Брюксел ще позволи авансово изплащане на до 70% от директните плащания
 
Европейската комисия обяви, че ще отпусне допълнително 6 млн. евро на България, за да подпомогне финансово земеделските производители, пострадали от рекордния спад на цените. 

Субсидията е част от пакет от 420 млн. евро, който ще бъде разпределен между всички страни.

По-рано земеделският министър Десислава Танева заяви, че България се нуждае от 50 млн. евро, за да покрие загубите от руското ембарго и срива на цените в млечния сектор и свинопроизводството.

Европейските министри поискаха Брюксел да задейства допълнителни средства, след като похарчените за компенсации за руското ембарго 220 млн. евро не доведоха до покачване на цените в млечния сектор. На 7 септември над 4000 фермери с 1000 трактора протестираха в Брюксел с искане да бъдат спасени с пряка финансова помощ от европейския бюджет.

Европейският комисар по земеделие Фил Хоган обаче обясни на аграрните министри, които днес заседават в Люксембург, че парите не са достатъчни и че те трябва да добавят и от националните бюджети, за да обезщетят фермерите си и да ги предпазят от фалит.

За целта Еврокомисията няма да гледа строго на отпускането на допълнителна държавна помощ по свое усмотрение.

От своя страна Брюксел ще позволи авансово изплащане на до 70% от директните плащания. При това без задължителните проверки на място и само въз основа на декларациите за обработваемата земя.

Хоган обясни, че размерът на допълнителната субсидия, отпускана от ЕС, е определен по два критерия. 80% тежест е даден на размера на млечната квота на всяка страна за април 2014/15 и 20% според това доколко свинепроизводителите са пострадали от руското ембарго, сушата и спада на пазарните цени.

Така се получава, че Германия и Франция ще получат в добавка съответно 69 и 63 милиона от европейския бюджет. Британските фермери ще вземат 36 млн., а полските 29. Най-близо до загубите на българските производители са оценени нуждите на естонските - 7,6 млн. евро. Фермерите в Люксембург, Кипър и Малта - ще получат най-малко - между 700 и 100 хил. евро.

В добавка към пряката помощ Европейската комисия ще отпусне средства за изтегляне от пазара на по-големи количества сухо мляко и сирене, а към свинското месо ще се добави и прясната свинска мас. ЕС очаква, че като плати на производителите да складират продукцията си, вместо да я продават, цените ще тръгнат нагоре, съобщава Dnes.bg.

ЕС ще похарчи още 80 млн. евро в помощ на земеделците. С 30 млн. от тях ще бъде купено мляко от европейските производители, което ще бъде изпратено в бежанските лагери в страните, съседи на Сирия, където средствата за издръжката на намиращите се там хора са недостатъчни. Остатъкът ще се използва за други мерки, включително улесняване достъпа до пари за реклама на земеделска продукция извън ЕС, за изследване на проблемите по хранителната верига, които правят толкова голяма разликата между изкупните цени и тези в супермаркетите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар