Зима

Зима
Пролет

2 септември 2015 г.

Десислава Николова: Икономиката разчита твърде много на европейските средства

"За съжаление ръстът на инвестициите в основен капитал се забавя"

"През 2015 г. се вижда ясно, че основен двигател е вътрешното потребление. 

Експресните данни не са достатъчно детайлни, за да кажем дали се дължи на домакинствата или на правителството, но вероятно причината е при домакинствата. Основание за това предположение дава възстановяването на пазара на труда. То започна още през 2014 г. и продължи през първото полугодие на тази година. Другият фактор в подкрепа на потреблението е дефлацията, която имахме", каза пред "Капитал Daily" икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

"За съжаление ръстът на инвестициите в основен капитал се забавя. Това вероятно се дължи на динамиката при разплащанията по европейските проекти", подчертава Десислава Николова.

"С приближаването на края на предишния програмен период се ускори разплащането по европрограмите. Досега имаше ускорено наливане на европейски пари в българската икономика. В момента започва процесът по одобряване на проектите по новия програмен период и ще минат няколко години, преди да започнат усилени плащания по новите проекти. Така че най-рано 2016-2017 г. ще усетим малко ускоряване на разплащането на средствата по тези програми. Най-вероятно това забавяне на ръста на инвестициите в икономиката отразява именно прехода между двата програмни периода", допълва Николова.

"И при равни други условия и при свиване на европейските можем да очакваме подобен ръст на икономиката и през 2016 г., но всичко зависи от това как ще тръгне изпълнението на проектите по новите оперативни програми", смята икономистът.

"Проблемът е, че българската икономика след кризата разчита в голяма степен на европейските средства, не толкова на частни инвестиции. Това е фундаментален проблем, който се вижда както на национално, така и на регионално ниво. При градове като Бургас и Габрово, където усвояването е много високо, икономиката и пазарът на труда се възстановяват. И обратното, в градове като Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Шумен, Плевен дори има освобождаване на работници", коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

Десислава Николова

Няма коментари:

Публикуване на коментар