Зима

Зима
Пролет

19 септември 2015 г.

Демокрацията донесе хиляди нови граници

От неолибералните възторзи към новото средновековие

След 1989 г. тържествено се чества денят, в който падна Берлинската стена. Той стана неолиберален символ на “преход към демокрация и свобода”. 


Обясниха ни, че навлизаме в „свободния свят”, където няма граници. Ентусиазирано бутнахме, нали „вече сме свободни», съоръженията по една от най-охраняваните граници в Европа - българо-турската.

Спечелилите от тази „свобода” бяха главно представителите на глобализирания капитал, нуждаещ от сваляне на границите, защото това рязко увеличи нормата му на печалба чрез бързо преместване в региони с по-ниско данъчно облагане и по-евтина работна ръка. Позволи му само през 90-те години да изсмуче около 200 000 руски учени към Западна Европа и САЩ, да завлече богатство за трилиони долари. Заграбени бяха „свободно” стотици хиляди български учени, лекари, инженери, за които България бе дала много милиарди. Само между 2002-ра и 2011 г. от страната са изтекли нелегално 25,585 млрд. долара - сума, достатъчна за решаване на основните проблеми на българското общество.

Капитализмът винаги е бил зареден с противоположности и, наред с падащите граници и либерални възторзи, тръгна и противоположният процес. Уж бяхме по неолибералному „свободни”, а немският социолог Улрих Бек заговори за настъпването на „нова епоха на несигурността” и “плурализация на границите”.

Първото, което донесоха т.нар. демокрация и свобода след 1989 г. бяха хиляди нови граници - решетките, железните врати, охранителните системи, над 140 хил. частни охранители. Ликвидацията на колективното селско стопанство създаде 14 млн. нови частни граници. Появиха се нови граници вътре в страната, свързани с охраната на хилядите частни обекти. На Балканите държавите се удвоиха, а с тях и границите.

Появиха се десетки хиляди затворени градове на богатите с частна охрана, където можеш спокойно да пуснеш детето си да играе в двора. Минимум 11 млн. богати американци вече живеят спокойни в тях. В Рио де Жанейро богатите им обитатели даже не минават през останалата част на града, а се движат с хеликоптери до мястото, на което искат да отидат. Неравенството разделя и Европа на закрити и оградени от опасностите частни градове за богаташи, гета за имигранти, расови и етнически малцинства, и междинни територии за всички останали. Във Великобритания по данни от 2003 г. е имало над 1000 такива затворени града. В София има над 40 цигански гета и куп оградени срещу опасностите с електроника и охрана затворени градски комплекси за новите богати. „Два свята, единият е излишен”, както казваше един български писател.

Всъщност жестоката реалност е, че „Желязната завеса” и „Берлинската стена” до 1989 г. стабилизираха световната система. Рухването им увеличи рязко противоречията и бягството на гигантски маси от хора в търсене на по-добър живот в световните центрове на акумулиране на капитал. Затова ускорено започна строеж на нови граници.

Още в 90-те години Испания изгради стени около Мелиля и Сеута, два крайбрежни града, запазила от колониалното си владичество в Северна Африка. През 2012 г. Гърция изгради стена между себе си и Турция, а после и България почна да строи. Този процес рязко се ускори с конфликта в Украйна и бежанската криза през 2014-2015 г. Украйна бързо издигна по границите с Русия 180 км противотанкови ровове, 546 км фортификационни препятствия, 39 км телени мрежи, 175 блиндажа, 897 окопа, 6 наблюдателни кули. Естония също започва да гради стена с височина от 2,5 метра, пълна с IT технологии. Унгария завърши изграждането на стена по границата си със Сърбия. Турция гради висока 2,5 метра между себе си и Сирия. Великобритания се готви да строи бариера в Северна Франция, откъдето минават мигрантските маршрути към тунела през Ламанша.

След падането на Берлинската стена 40 държави са построили или строят стени на границите с 64 от своите съседи. В края на 2015 г. Израел завършва оградата по границата си с Йордания и така отвсякъде е ограден със стени като средновековна крепост. Бразилия обяви изграждането на „виртуална” технологична стена по цялата граница, пазена с дронове и вертолети. Саудитска Арабия е затворила със стени повечето от своите граници. Тунис започна строеж на ограда по границата си с Либия, за да се защити от опасностите, идващи от там, след като тя бе „освободена” с американски и френски бомби от „диктатора Кадафи”.

В „гранично-индустриалния комплекс” на САЩ до 2018 г. ще бъдат дадени 544 млрд. долара, което е БВП на България общо за около десет години. САЩ изгради по думите на списание „Тайм” „Велика американска стена” от 3145 км между себе си и Мексико. „Берлинската стена” е била 20 пъти по-малка, а броят на загиналите при опит да я преминат е 12 пъти по-малко. Върху нея има 12 000 сензора за движение, огромно количество наблюдателни камери, 1500 кули за наблюдение. Донълд Тръмп обаче заяви, че щом спечели изборите, веднага ще построи още по-голяма Велика американска стена, която ще започне от Флорида до Сан Франциско. И препоръча на ЕС същото.

Първото велико преселение на народите между ІV и VІІ век завърши със средновековни стени и безброй крепости. Другото велико преселение на народите между 40-те години на ХІХ век и 20-те години на ХХ век, пренесло над 60 милиона души през границите, завърши също със своеобразно „средновековие” - с две световни войни, деглобализация, рязко затваряне и укрепване на границите.

Днешното трето „средновековие” май вече настъпва, като се има предвид нарастващата вълна в момента и паниката, която тя създава. В света вече има близо 240 млн. трудови имигранти, около 27 млн. екологически бегълци и 80 млн. бежанци от войни и конфликти. Според изследване от 2013 г. повече от половината от жителите на Земята биха искали да сменят страната, в която живеят. Близо четири милиарда души са потенциални емигранти. Няма държава в света, която да издържи на това.

През 90-те години Ален Менк написа, че навлизаме в „Новото средновековие”. Като знам, че изследванията показват, че половината българи вярват, че някой им е направил магия, хиляди очакват чудо на Кръстова гора, а министър-председателят връща колата на НСО, ако я пресече черна котка, сигурно вече навлизаме в него.


Проф. Васил Проданов, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар