Зима

Зима
Пролет

19 септември 2015 г.

Октоберфест започна

Популярният по целия свят баварски празник на бирата „Октоберфест“ стартира днес по традиция с отпушване на първото буре. 



Това направи кметът на Мюнхен Дитер Райтер. 

Нужни му бяха само два удара, за да потече бирата, от която еднолитрова халба беше поднесена най-напред на премиера на Бавария Хорст Зеехофер. Миналата година градоначалникът трябваше да удари четири пъти с дървения чук, за да потече пивото.

Още преди старта на 16-дневния фестивал (до 4 октомври), който се очаква привлече 6 милиона посетители, шатрите на „Терезиен визе“ вече бяха препълнени. Някои ентусиасти започнаха да се редят на опашки за бира преди изгрев. Еднолитрова халба, която местните наричат „мас“, струва от 10 до 10,40 евро.

Тази година германските власти се опитват да предотвратят срещи между подпийналите хора и изморените бежанци на гарата в Мюнхен. Миналите два уикенда в града пристигнаха 20 000 мигранти на гарата в столицата на Бавария, за да бъдат регистрирани и нахранени.

През седмицата полицейски подкрепления бяха пренасочени към граничните пунктове, за да поемат пристигащите мигранти на австрийската граница и да ги разпределят на влакове към други германски градове, без да спират в баварската столица Мюнхен. Така градската полиция ще трябва да се справя само с обикновените за бирфеста проблеми: сбивания, спящи пияни, забравени вещи и дребни кражби.

Първият „Октоберфест“ е бил на 12 октомври 1810 г. по повод сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. Фестивалът е бил отменян 22 пъти поради войни, холерни епидемии или във връзка с хиперинфлацията в Германия през 20-те години на миналия век. 



 Delo.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар