Зима

Зима
Пролет

19 септември 2015 г.

Докъде да режеш “заразеното” в малкото РПУ

Опитът показва, че дори минимални промени водят до локални кризи.
 
Много интересен казус се очертава с обвиненията и арестите в РПУ-тата в Първомай и Асеновград. 

Явно “Вътрешна сигурност” на МВР навлиза в дълбоки води.

Ясно е, че има практика полицаи да работят на частно “в нивата”, “в кафенето”, “в магазина”... Да не регистрират сигнали, “да се пазят чорбаджиите в града” и т.н., е широко разпространено. В случая с РПУ - Първомай, както се разбира досега от публичната информация, явно са стигали далеч.

Между другото може да се прогнозира, че тепърва ще има голям съдебен сблъсък. Предстои да се включват адвокати. Когато първо има покриване на силни хора и децата им, а след това се вади, трябва да се докаже.

От друга страна обаче, не може да се покрива. Защото, ако покриването стане система, рискуваш хората да започнат да “раздават правосъдие”, стигащо до изтезания и екзекуции (пример - убитият ром заради откраднати коне).

Вторият въпрос е колко широка е подобна практика в други малки градове. Може да се спекулира много по въпроса.

Сигурен съм, че има стотици сигнали за подобни практики. За прикриването на пътни инциденти, за икономически злоупотреби. За подобни явления можем да съдим от случаи като, които няма как да се скрият. Например сгазеното от бизнесмен 6-годишно дете в Панагюрище, когато се разбра, че шофьорът е имал предишни нарушения, които са били покривани.

Големият проблем с малки градове, където “заразяването” е нашироко и надълбоко, е, че когато започне прочистване, то ще предизвика “земетресения”.

Системата работи на принципа на нарастващия компромис. Като тръгнеш да я прочистваш до “нулево ниво”, има риск да сринеш и малкото, което крепи реда. Ако останеш със смяната на двама-трима, заразата ще се възстанови в рамките на седмици.

Опитът показва, че дори минимални промени водят до локални кризи. В малкия град нямаш много възможности да замениш хора, защото просто ги нямаш, няма и как да ги докараш. 


Въпросът е как да го направиш, че да не предизвикаш лавина от страх, която да парализира системата.

Тихомир Безлов, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар