Зима

Зима
Пролет

28 септември 2015 г.

Вл. Путин: Неприевливо е, да се решават вътрешнополитически въпроси с т. нар. "цветни революции" и преврати

"Разпадането на Съветския съюз е огромната трагедия на 20-и век. 25 милиона руски хора в миг се озоваха извън границите на Руската федерация."

"Русия зачита суверенитета на Украйна и би желала другите страни също да го правят, съответно да не подкрепят държавни преврати." 

Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американските телевизии Си Би Ес и Пи Би Ес, предаде ТАСС.

"Зачитането на суверенитета означава да не се допускат държавни преврати, антиконституционни действия и незаконно сваляне на легитимните власти", подчерта Путин.


По думите му "Русия никога не е вземала и не смята да взема участие в действия, насочени към сваляне на легитимна власт". Руският президент обаче нарече "абсолютно неприемливо (. . .) да се решават въпроси, включително спорни въпроси, вътрешнополитически въпроси в републиките от бившия Съветски съюз чрез т. нар. "цветни революции", чрез преврати и неконституционни начини за сваляне на действащата власт".

"Зная това със сигурност", отговори Путин, запитан за уточнение дали смята, че САЩ са замесени в свалянето на бившия украински президент Виктор Янукович през 2014 г.

Разпадането на Съветския съюз бе огромна трагедия заради множеството проблеми, които предизвика, заяви руският лидер, посрещнал според ТАСС "с усмивка" журналистическа реплика, че някои виждат в политиката на Русия опит да възстанови предишната си сфера на влияние.

"Вие ме радвате. През цялото време ни подозират в някакви амбиции и през цялото време гледат да изопачат нещо", каза Путин.

"Наистина казах, че според мен разпадането на Съветския съюз е огромната трагедия на 20-и век. Знаете ли защо? На първо място, защото 25 милиона руски хора в миг се озоваха извън границите на Руската федерация", обясни Путин и изтъкна последвалите проблеми с разделените семейства, множеството икономически, социални, битови въпроси. 


"Руснаците станаха най-голямата разединена нация в света днес", подчерта той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар