Зима

Зима
Пролет

1 септември 2015 г.

Излюзия на избора

Наясно ли сте в чии ръце отиват парите ви?

Представете си как влизате в голям супермаркет и се разхождате из рафтовете пълни с разнообразни стоки. Избирате си нещо и го слагате в количката си.

Нормално е да предпочете една стока пред друга, като изборът обикновено се основава на марка, качество, съдържание, аромат, вкусови качества, ефективност и на това дали продуктът ви е познат или не.

Разнообразието от марки често ни обърква и прави изборът ни почти невъзможен. Но дали нещата са такива каквито ги виждаме?

Сега си представете, че този избор вече отдавна е продиктуван и че това, което сте сложили в пазарската си количка не се различава особено, нито като марка, нито като продукт изобщо.

Оказва се, че най-масовите марки в света не съществуват самостоятелно.

Те са част от десетина основни фирми и корпорации, които произвеждат, притежават и разпространяват тази стока из целия свят. Освен това те са отчасти свързани помежду си чрез съвместно притежание на брандове.

Нека видим кои са тези фирми и кои продукти от тях се предлагат на българския пазар.

"Нестле"

Нестле е най-големият хранителен производител в света.

Фирмата разпространява зърнени закуски, шоколад, десерти, нишестета, детски храни и други с годишен оборот 98,5 млрд. швейцарски франка.

Корпорацията притежава и част от компанията Л'ореал. Да, точно така. Същият този Л'ореал, чиито козметични продукти използваме в ежедневието. По този повод, чакаме си шампоана с аромат на шоколад!

"Юниливър"

Можете ли да си представите, че една фирма може да произвежда едновременно препарати за почистване и храна?!

Е, явно е възможно щом от "Юниливър" са способни да правят продукт, с който се мият тоалетни чинии и заедно с това, маргарин и крема сирене.

Но като имаме предвид "здравословното" съдържание на т.нар. продукти за мазане, идеята вече не ни се струва чак толкова невъзможна.

Най-популярните марки на корпорацията са "Dove", "Rexona", "Domestos", сладоледите "Magic".

"Проктър и Гембъл"

Тя е сред най-големите производители на потребителски стоки в целия свят.

Предлага на пазара повече от 300 марки, като повечето са почистващи препарати и козметика.

Част от многобройните им притежания ще ви изненадат. Пи енд Джи прозивеждат праховете за пране "Tide" и "Ariel", шампоаните "Head and shoulders" и "Pantene".

Фирмата притежава и луксозните марки "Dolce and Gabanna" и "Lacoste".

"Монделийз" ("Крафт фуудс")

Бившето за Източна Европа "Kraft foods" ни снабдаява с любимите бисквитки "Oreo", обожавания от всички шоколад "Milka" и кафето "Jacbos". За малко да забравим и невероятния "Toblerone".

"Джонсън и Джонсън"

Фирмата е лидер в производството на бебешки продукти за хигиена и грижа за кожата. Освен това корпорацията притежава и козметичните марки "Clean and clear" и "Neutrogena".

"Кока-Кола"

Световния лидер по производство на безалкохолни напитки се разпростира с множество марки като "Fanta", "Sprite", "Monster", "Nestea" и много други, част от които не можем да намерим на българския пазар.

"Пепси Ко."

Отново един от световните лидери за напитки в света и основен конкурент на Кока-Кола. Произвежда "Mirinda", "7up" , чипсовете "Lays", "Ruffles" и снаксът "Cheetos".

"Дженерал Милс"

Фирмата произвежда много зърнени закуски, като в България, единствената, която се предлага е "Cheerios".

"Келлог"

Лидер в производството на зърнени закуски, като отново, много малка част от тях се предлагат в страната.

"Данон"

Освен познатите на целия свят кисели млека и плодов йогурт, "Данон" предлага и минералната вода "Evian".

"Марс"

"Bounty", "Snicker's", "Mars", "Milky way" говорят ли ви нещо? Това са малка част от продуктите, които "Марс" предлага. Тяхна собственост е фирмата "Wrigley", която прозивежда дъвките "Orbit" и бонбонките "Skittles".

Освен това "Марс" предлага на пазара и кучешката храна "Whiskas", "Pedigree" и други.

Тук става още по-интересно.

Смята се, че всички тези корпорации са собственост не на кой да е, ами на отбрани хора, като бизнесмени и политици.

Говори се, че всяка една голяма корпорация си има определени собственици, като общият брой на притежателите е около 50 души, всичките членове на т.нар. клуб "Билдърбърг".

Това са най-влиятелните финансово личности в света, които организират важни срещи, по време на които се смята, че господата предопределят съдбата на човечеството.

Оказва се, че нашият собствен избор като потребители е в ръцете на трийсетина човека с по милиарди долари в джобовете си.

Всичките ви любими храни и предпочитани продукти са на едни и същи хора.

Тогава ще кажете: "Да се доверим на българското!"

Да, ама не съвсем...

Само ще ви напомня, че и българският пазар отдавна е под контрола на повечето големи производители. Много български марки преминаха в ръцете на чуждестранни собственици, въпреки че някои от тях все още с произвеждат в България.

Затова например, сте попадали на популярната снимка в интернет, на която се вижда как в чужбина шоколадът "Своге" се продава за жълти стотинки.

Май в сравнение с настоящата картина, фактът, че "Лафка" е на Пеевски, ни е най-малкия проблем.

Ето и българските марки, продадени на гигантите-прозиводители.

"Монделийз" например купи вафла "Морени, шоколади "Своге" и "Млечен", кафе "Нова Бразилия" и бонбони "Сезони". "Нестле" произвежда шоколадът "Кума Лиса", вафла "Мура", бонбони "Таралежки" и бисквити 'Житен дар".

Освен това, най-голямата хранителна фирма в света, разполага със собствени заводи на наша територия.

Това са ДИП "Малчика", "Нестле айс крийм" във Варна, като произвеждаме и за Румъния.

"Юниливър" от своя страна закупи сладоледите "Дарко" чрез фирмата си "Алджида". Освен това, маргарин "Калиакра също е сред продуктите, които корпорацията разпространява.

Ако сте обявили бойкот на гиганта "Кока-Кола", тогава е по-добре да знаете, че и минералната вода "Банкя" е част от техния асортимент.

"Пепси" не остава по-назад, като купува българските брандовете за безалкохолни напитки "Физи и "Prisun", както и водата "Белисима"

Като теглим чертата, се оказва, че каквото и да купуваме, накрая парите отиват при едни и същи хора и макар да не харесваме даден производител, не винаги сме наясно, кои са останалите продукти, които е пуснал на световния пазар, за да ги избегнем.

Затова четете етикетите от задната или долната част на опаковките и ако сте решили да заложите на българското, се уверете, че действително го правите.



No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар