Зима

Зима
Пролет

21 септември 2015 г.

Левият завой на Борисов

Парадиращият за десен кабинет "Борисов-2" опитва да убие плоския данък

Безспорно е. През последните седем години България има една силна черта - ниски данъци. 


Те помогнаха на много компании да се развият и на стотици чужди инвеститори да харесат държавата за свои заводи. 

Сега с действия в няколко посоки моделът вредно се преобръща - вдигат се осигуровки и се измислят нови данъци върху труда.

Парадоксът е, че парадиращият за десен кабинет "Борисов-2" опитва да убие плоския данък. Без много обсъждания финансовият министър Владислав Горанов отново реши да даде "право на избор". Този път на общините, които по своя преценка да имат право да обложат с още 2% труда.

Краткото щастие е, че идват избори и общинският данък може и да не се случи от догодина. Дългото нещастие е, че новото облагане не изглежда да е никакъв принципен проблем за ГЕРБ. Тоест  партийната визия е за вдигане на данъци и осигуровки.

Изземването на пари по този лесен начин - чрез вдигане на облагането, показва, че икономическата политиката на управляващите се свежда до трупане на ресурс в бюджета, който после да се харчи за неясни цели.

Това е лесен, но вреден избор. Той показва, че правителството не иска да прави реформи. Така най-голямата партия ГЕРБ, която дирижира управлението, взима траен завой вляво. Макар само преди година да обеща да не вдига данъци и осигуровки.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар