Зима

Зима
Пролет

11 септември 2015 г.

Всичко за детето ІІ

Историята с фабриката за цигарени заготовки "Юрий Гагарин" е пример как се заграбва бизнес с помощта на държавата.

През юни 2012 г., няколко месеца след като първото правителство на Бойко Борисов продаде "Булгартабак холдинг" на руска компания, акционер в КТБ, депутатите от ГЕРБ, подкрепени от ДПС, забраниха производството и търговията на празни цигарени гилзи (сгъната хартия с филтър за пълнене с тютюн). 


С това те сложиха край на бизнес за 20 млн. лв. годишно, създавайки и нормативен прецедент в ЕС.

Вносители на промяната бяха бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, станал емблематичен с лобистки поправки от всякакъв вид, и Камен Костадинов от ДПС, които обясниха на публиката, че така щяло да спре нелегалното производство на цигари.

Заедно с няколко малки компании главният потърпевш беше основният производител на цигарени гилзи -  пловдивското предприятие "Юрий Гагарин", чиято собственост по онова време се свързваше с Първа инвестиционна банка. След като поправката влезе в сила, акциите на предприятието се сринаха.

В началото на 2013 г. "Юрий Гагарин" беше купен от фирми, близки до "Булгартабак холдинг", за който се знае, че е контролиран от депутата от ДПС Делян Пеевски. Същата година е доставена и нова офсетова машина с финансиране от 3.3 млн. лв. по европейската оперативна програма "Конкурентоспособност".

През юли 2014 г. правителството на ДПС и БСП  одобри "контрапоправка", с която отново разреши производството на цигарени гилзи, аргументирана с опасността от наказателна процедура от Брюксел. Заради оставката на кабинета "Орешарски" обаче промяната не успя да мине през парламента.

На 10 септември 2015 г., четвъртък, по предложение на ръководеното отново от Борисов правителство, парламентът прие на първо четене отпадането на забраната за гилзите - също с обяснението, че така иска ЕС. Това, което следва да се очаква, е акциите на пловдивския завод, вече в орбитата на "Булгартабак", отново да скочат.

Последователността на действията на три правителства - две на ГЕРБ и едно на БСП и ДПС, показва нагледно как се прави рейдърство, заграбва се бизнес с помощта на държавата. 


НяКОЙ си харесва компания, управляващите я утрепват със забрана на дейността й, след което поръчителят си я взима, а дейността отново се разрешава. 

И какво мисли ЕС всъщност няма значение - за разлика от еврофондовете.
Акциите на пловдивския завод, който вече в орбитата на "Булгартабак", вероятно отново ще скочат

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар