Зима

Зима
Пролет

12 септември 2015 г.

Виктор Орбан предлага план за решаване на бажанския проблем

Унгарският премиер счита, че бежанците идват в Европа не от региони, в които бушува война и не заради политическо преследване, а по чисто икономически съображения
 
Виктор Орбан ще представи на колегите си от ЕС план за подпомагане на съседните на Сирия страни, чрез който да бъде разрешена бежанската криза в Европа. 

Планът е на стойност 3 млрд. евро, които ще бъдат разходвани за оказване на икономическа подкрепа на държавите, граничещи със Сирия.

Идеята на Орбан е въпросните страни да се стабилизират и да престанат да генерират мигранти в посока към Европа. „Имаме план, който ще представя на следващата среща на премиерите от ЕС. Става дума за мащабна финансова подкрепа на страните, съседни на Сирия - Турция, Ливан и Йордания. Средствата ще бъдат набрани, като всяка стана от ЕС внесе допълнително 1% в бюджета на ЕС и като съкратим с 1% разходите за други цели", казва Орбан в интервю за немския Bild.

Унгарският премиер счита, че бежанците идват в Европа не от региони, в които бушува война и не заради политическо преследване, а по чисто икономически съображения. Орбан е на мнение, че мигрантската вълна ще намалее с подобряването на живота в бежанските лагери в Турция, Ливан и Йордания, които според него са основния извор на мигранти, съобщава ИА КРООС. 


„Трябва да решим проблема там, където възниква. Ако Гърция не е в състояние да защити границите си, тогава ние сме длъжни да мобилизираме европейските сили и да ги изпратим на гръцките граници, за да може те да изпълнят целите на европейското законодателство вместо гръцките власти", каза вчера Орбан.

Съгласно европейското законодателство бежанците, които търсят убежище, трябва да поискат това в първата страна от Европейския съюз. Гърция е първата страна от ЕС, които идват от Турция и след това минават през Балканите и стигат до Унгария. От началото на годината в Унгария са пристигнали общо 176 хиляди мигранти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар