Зима

Зима
Пролет

12 септември 2015 г.

Глоба след глоба, докато няма промяна

Тарикатските номера излизат скъпо. Винаги. И понякога дори струват човешки живот.
 
Малко хора обаче осъзнават, че няма връщане назад и че понякога дори не можеш да поправиш грешката. Затова винаги ми е било странно чувството за безнаказаност, което бушува в повечето българи. 

От години слушаме как трябва да си сменим чипа, но нищо не се променя. Не спира и войната по пътищата. Напротив, става все по-жестока, безпардонна и кървава. И струва човешки животи, не един или два. 

Чудя се толкова ли сме много, че се избиваме сами по пътищата, толкова ли е евтин животът. Не, не е, само че малцина го ценят. И малцина ценят живота на другите. Ако беше обратното, нямаше да се обиждаме и да си крещим по кръстовищата от прозорците на колите, да си избиваме комплексите върху другите. 

Лошото е, че шофьорите тарикати стават все повече, сякаш са нова порода хищници. Потвърждават го и експертите. Притеснително е, че особено през последната година зачестяват инцидентите, в които виновници са водачите без книжка. Затова и мерките срещу тях трябва да са безкомпромисни. 

Въпросът е обаче наистина да са ефективни, защото се оказва, че всяка втора глоба у нас не се плаща. Може би усилията трябва да са насочени в тази посока - към събираемостта на наложените санкции. Само тогава българинът няма да продължава да смята, че е недосегаем. 

Вече дори бяха изказани различни идеи. Според някои експерти би трябвало колите на провинилите се да се отнемат веднага, след като са извършили нарушение. Те предлагат дори автомобилите временно да се оставят на платени паркинги и всеки ден джигитът да заплаща такса за престоя там и да получи колата си едва когато плати глобата си. Сигурно следващия път ще се замисли за поведението си на пътя. А и ние, българите, сме малко чувствителни, когато ни бръкнат дълбоко в джоба. 

Мерките срещу водачите без книжки тепърва ще се обсъждат. Това е изключително важно, защото според данни на Световната здравна организация годишно при катастрофи загиват 1 200 000 души, а други 50 милиона са с различни степени на наранявания. Още по-черна е прогнозата - до 2020 година катастрофите по пътищата ще бъдат третата причина за най-масова смърт в света след инсултите и СПИН. Зад тези числа стоят човешки съдби. 

Вярно е, че трябва да си сменим чипа. Честичко си казваме, че това е по-важно от санкциите. Смятаме и че нито една кампания, която цели безопасно движение по пътищата, не помага. Напротив. Щом не можем по друг начин, нека има глоби. Нека акциите на КАТ бъдат постоянни. И така да има глоба след глоба. Докато се стреснем и се научим да спазваме правилата. 

Явно иначе промяна няма да има и войната по пътищата ще продължи да взема своите жертви.

Яна Йорданова

Няма коментари:

Публикуване на коментар