Зима

Зима
Пролет

9 септември 2015 г.

Парламентът прие окончателно промените в Закона за лечебните заведения

Части от по-важните промени в закона включват създаването на Национална здравна карта.
 
Тя ще се изработва въз основа на областни здравни карти. 

Депутатите запазиха и изискването директорите на Диагностично-консултативните центрове да са специализирали в здравната сфера.

Едно от ключовите предложения в т. нар. реформа „Москов”, касаещо приватизация на болниците, не бе подкрепено в зала. След приемането на закона здравният министър благодари на народните представители за приемането на закона. 


"Благодаря, добра работа, извинете, ако с начина си на поведение сме имали разминаване, всичко е добре, когато свършва добре", заключи той.

Пред журналисти Москов обясни за комплексността на лечение, като заяви, че редакцията за нея потвърждава философията за това, че НЗОК трябва да изисква гаранция от болниците за определени в основния пакет, заболявания, комплексна терапия, че разполага със съответната кадрова, структурна, апаратурна и инфраструктурна обезпеченост.

„Вече е факт и ясен механизъм, по който МЗ през законовите разпоредби ще спре роенето на най-различни болнични структури без това да повлиява на здравния статус на гражданите като цяло”, заяви министърът на здравеопазването. 


Той добави, че третата група текстове, които са важни дават възможност на болниците да търсят обединение и връзки по между си.

„Така да могат да оптимизират, взаимно да могат да спомагат за по-доброто лечение на пациентите, да пестят от обема от неприсъщи медицински разходи, за да може по-голямо количество от парите да остават за реално лечение или възнаграждение на работещите медицински персонали”, поясни Петър Москов. 


Според него днешното гласуване на закона е било ясна демонстрация, че управляващо мнозинство съществува.

Народните представители оставиха изискването директорите на Диагностично-консултативните центрове да са специализирали в здравната сфера, като по предложение на ГЕРБ отпадна условието за специалност по медицинска информатика, заедно с тази по здравен мениджмънт.

Спорният текст е, че в областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени от Националната здравна карта, НЗОК ще сключва договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерий и ред, определени с Наредба на министъра на здравеопазването.


Няма коментари:

Публикуване на коментар