Зима

Зима
Пролет

3 септември 2015 г.

Американецът обича първо да стреля

Има нещо ужасно сбъркано и опасно в "правото" на американците да носят смъртоносни оръжия със себе си...
 
 Зловещото убийство на двама телевизионни водещи в пряк ефир в САЩ остава тема за анализи. Коментар в лондонския "Дейли телеграф" прави недвусмислен извод още в заглавието си - "За твърде много американци патлаците са разрешението на всеки проблем".

По-нататък авторът - Брайън Мастърс, посочва две най-често срещани обяснения на публичното убийство на двамата тв журналисти във Вирджиния.

Според първото, има нещо ужасно сбъркано и опасно в "правото" на американците да носят смъртоносни оръжия със себе си, където и да ходят - в училище, в болницата, или пък на живо в тв студиото, какъвто е сегашният трагичен случай.

Този възглед се споделя от президента Барак Обама, който със смес от очевидно неудобство и досада отново напомни на своите сънародници, че трябва да преодолеят своя култ към оръжията и един ден съвсем да го изоставят. В дъното на душата си той е много ядосан, но знае, че ако каже това, практически цялата нация ще се обърне срещу него - толкова дълбоко е проникнала отровата, пише авторът.

Втората реакция бе възмущението от хладнокръвието на убиеца, използвал смартфони и социални медии, които да запишат неговия акт, и да изрази ликуването си, че го е извършил. Такава е жестоката реалност, в която живеем, в която всичко трябва да бъде снимано или филмирано, защото иначе то сякаш е по-малко истинско. Така ние сме или извършители или воайори. Този млад мъж вършеше (злокобното си) дело, и ние гледахме. И ако съзнателно сме избрали да гледаме, то ние сме съучастници, опетнени.

Това е „американският начин”

Но отвратителната истина, която тези рационални реакции скриват, е, че той изпитваше удоволствие да застрелва хора, защото това е предназначението на оръжията. Какво като е имал зъб някому за нещо? Много хора изпитват яд от различни неща - аз също съм изпитвал яд по различни поводи от време на време. Но никога няма да ми хрумне - както и на нас, нека да го кажа - да тушираме яда си със смъртоносна стрелба.

Но на този човек му е хрумнало, защото за него е естествено да разсъждава така. Ядът е само заден план, основа. Важно е решението, което той взема, и удоволствието, което то му доставя. Американците от малки се възпитават да се наслаждават на стрелбата с оръжие. Това е "американският начин", отбелязва "Дейли телеграф".

Има, например, много обосновани предложения полицаите да не носят оръжия, защото много бързо стигат до решение да ги използват. Но подобна идея просто няма шанс да бъде чута в САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар