Зима

Зима
Пролет

23 септември 2015 г.

С гласовете на Атака в парламента гласуваха промените в Конституцията

Приетите текстове предвиждат разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска
 
Парламентът даде категорична подкрепа за промените в Конституцията. 

Депутатите успяха да съберат поисканите от премиера 180 гласа за ремонта и дори 4 в повече. Това изненадващо стана с гласовете на Атака, които досега не бяха заявили подкрепа, както и на четирима независими.

За промените гласуваха 184 народни представители - всички 83 от ГЕРБ, всички 36 от ДПС, всички 23 от РБ, един от АБВ, 17 от ПФ, 11 от БДЦ.

Против бяха само червените, а АБВ се въздържаха, но дадоха един знаков глас "за". Рано таза сутрин Бойко Борисов дойде в Народното събрание, за да поиска подкрепа от формациите от 180 гласа. Промените щяха да бъдат приети и с по-малко от това - повече от 160. В такъв случай обаче измененията щяха да минат по по-бавна процедура, което не би се приело добре в ЕС.

Приетите текстове предвиждат разделяне на ВВС на две колегии - съдийска и прокурорска, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората към ВСС. Дава се и възможност Висшият адвокатски съвет да сезира Конституционния съд. Въпреки споровете между партиите се запазва и първоначално внесения вариант за съотношението на членовете на колегиите от парламентарна и магистратска квота - 8 магистрати и 5 от парламентарната квота за съдийската колегия и съответно 6:6 за прокурорската колегия, съобщава Dnes.bg.

Миналата седмица от ГЕРБ дадоха да се разбере, че биха променили съотношението в квотите, ако Венецианската комисия поиска това. Възможността за подобна ревизия обаче накара лидерът на РБ Радан Кънев да предупреди, че ако се стигне дотам, той лично ще напусне мнозинството, защото повече компромиси над "историческия компромис" повече не могат да бъдат правени.

Преди гласуването шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на всички партии за "допустимите компромиси", които са направили, а след вота от БСП констатираха, че ДПС и Атака са гласували заедно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар