Зима

Зима
Пролет

27 септември 2015 г.

Кметовете държат хляба и ножа

Докато в Гърция правилото е "яж, но дай нещо и на простия народ", в България е "всичко за нас, простият народ е прост и не му се полага"
 
Започна кампанията за местните избори. 71 партии и 3 коалиции са се регистрирали, броят на кандидатите още не е съобщен официално, но са десетки хиляди. 

Десетки хиляди ще са членовете на избирателните комисии, както и застъпниците и наблюдателите на изборите. Ще се похарчат маса пари - официално около 40 милиона държавни и - неофициално - няколко пъти повече от партиите и кандидатите.

Залогът е огромен. В повече от половината от общините в България кметът е най-големият работодател, а в тези, които не е, разпределя основния дял от баницата под формата на обществени поръчки и европроекти. Ако кметът е твой, имаш работа и бизнес. Ако не е - мри.

Българските форумни коментатори и други разбирачи иронизират гърците, че са създали огромен държавен сектор и икономиката силно зависи от държавата. Но ние отдавна сме настигнали и надминали гръцките постижения. Нещо повече, докато в Гърция правилото е "яж, но дай нещо и на простия народ", в България е "всичко за нас, простият народ е прост и не му се полага".

Парите по европейските програми помагат за модерната инфраструктура, но заедно с това са много мощен корупционен фактор и ожесточават борбата и за местната власт. Тази година битката ще бъде наистина зловеща и свирепа.
 

Избирателната активност ще бъде рекордно ниска, което ще стимулира купуването на гласове и ще вдигне цената на един глас. 

Чувам, че пазарлъкът вече почва от 60 лв. нагоре. Преди 4 години гласове се намираха и по 20 лева. Но както се казва, стартът е даден.
 

Търчете. Тамо са парите.


Георги Даскалов, "Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар