Зима

Зима
Пролет

5 септември 2015 г.

За животните с любов

Докато сибирският мечок Владимир Владимирович Путин блъска щанги и набива скара, българският водач, овчарят на 7 милиона овце Бойко Методиев Борисов демонстрира любов към животни.

Доволна усмивка, моряшка тениска, летен тен, фон на домашен уют до камина, а в прегръдката му е голямо куче, оплезило доволно език.
 

Бойко не един път е изразявал любовта си към четириногите, дори подари българско овчарско куче на руския си „другар“ Путин. Бойко не е безразличен и към флората. Всички помним романтичните снимки до магнолиите в родната му къща в Банкя. Бойко има нежна душа. Галантен е към цветя, ласкав е към животни, но е строг и справедлив към хора. Зад черния костюм, сключените вежди и заканителното ръкомахане, вероятно се крие една ранима и чувствителна душа, която само животните и цветята могат да разберат.


Да вярваме ли, че това не е долнопробен PR, а напълно реалистичен образ на министър-председателя? Благодарение на интернет ерата всички можем да бъде съпричастни и да надникнем в неподозираните дълбини на премиерската душа. 

Да вярваме, ама май по-добре да сме леко съмнителни. Няма нищо случайно, са казали хората, а пък тук най-малко виждаме случайност. Това си е директен PR, пък вие каквото щете си мислете.

Най-скоростното и широко достъпно средство за масова манипулация е мрежата. Дори да има един процент истина, аз съм склонен да вярвам, че 99% е целенасочено и планирано действие, очакващо съответна реакция. Какво да очакваме? Поредната снимка как премиера раздава храна и вода на бежанци, как собственоръчно полага асфалт по магистрали, как отглежда домати, вади картофи, а скоро може би как рине сняг и бута закъсали коли по банските баири?
 

Би било чудесно, би било добро начало и било повече от всичките тези години неадекватно управление. Пък и някак си развенчава божествения ореол и напомня и на най-заклетите си фенове, че понякога е просто човек. 

Нека се върнем на мистериозната снимка. Какви послания носи маститото изображение. Че кучето освен най-добрият приятел на човека е и най-добрият приятел и на супермена. Че топлината от камината е за предпочитане пред Топлофикация. Икони, набожност, моряшка фланелка… демек нюанси на гръцка идилия. 

Но както и да е, на преден план е кучето, то не е какво да е, а доколкото съм запознат с породите това е кангал – турско овчарско куче, което достига до 80 килограма живо тегло, добър пазач… да не кажем агресивен, но щом тук е господин Премиера, не може и дума да става за агресия, а за изплезен език и пълно подчинение.

Може би пък посланието е много завоалирано и тайнствено шепне – подчинение, това ли иска да ни каже премиерът, това ли е закодираното послание. Българинът като кучето в ръцете ми. Българите обаче, могат да бъдат и вълци, лисици, че и мечки стръвници, затова господин Премиер, ако решите да продължите поредицата, посветена на фауната – Ви препоръчваме внушенията да започнат от мишки, така ни отива най-много. 


А за финал култовата Ви реплика пред Ани Цолова: „Което куче ме е залаяло все е побесняло…“ а куче, което лае не хапе, нали?


Никита Стоянович, Delo.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар