Зима

Зима
Пролет

14 септември 2015 г.

Цветан Цветанов оправдан по делото за СРС-ата

Две съдебни инстанции преди това го осъдиха на 4 години затвор

Софийският апелативен съд оправда бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за отказ да разреши прилагане на специални разузнавателни средства, с които да бъде подслушван бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, поставяйки шест пъти "не" под разрешени от съдия СРС.

Според обвинението ексвътрешният министър е сложил чадър над него заради близостта на Тодоров със Станимир Флоров. Такава връзка отричаха и Цветанов, и адвокатът му Менко Менков.

Тази оправдателна присъда следва две 4-годишни ефективни присъди, постановени от СГС и от друг състав на Софийския апелативен съд и едно връщане на делото от ВКС заради неосигурен безпристрастен съд на бившия вътрешен министър, съобщава Glasove.com.

След 20-тина минути разпити на свидетели днес и около час и половина пледоарии Софийският апелативен съд обърна присъдата, оправдавайки изцяло Цветан Цветанов за шестте „не“-та под разрешение от съдия СРС-та.

С какви мотиви съдът направи това, ще стане ясно до месец, когато трябва да се видят мотивите, и от които трябва да се изясни кои доказателства са натежали в полюса на първата присъда, нова присъда.

Съдебният акт може да бъде протестиран пред ВКС.

Баварският адвокат на Цветанов Ханс-Петер Ул препоръча на прокуратурата да не протестира и да остави оправдателната присъда в сила, тъй като, според него, тя е крайно убедителна.

За пореден път Улф нарече процеса срещу бившия вътрешен министър „политически“ и обеща в следващият доклад на Европейската комисия за България, този обрат по делото да бъде отразен със знак „плюс“ за българската съдебна система.

Оправданият подсъдим заяви, че винаги е знаел, че е невинен и обеща да не се възползва като рекламен момент от предизборната кампания на ГЕРБ, със своята оправдателна присъда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар