Зима

Зима
Пролет

14 септември 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (7 – 11 септември)

Понеделник, 7 септември

Писах на Зукърбърг. Много се дразня как ме посреща във ФБ. Влизам, разбираш ли, и веднага ме блъска с въпрос: „What's on your mind?” А в my mind nothing, нема никой. Главата ни е празна като градинска лейка. Да се надяваме, че при нас е временно състояние, дължащо се на току-що прекаран отпуск. Обаче във ФБ влизат и хора, за които този въпрос звучи като подигравка. Представете си, че Цветанов влезе във ФБ. И Зукърбърг го тресне с въпроса „What's on your mind?” В конкретния случай бих казал, че това е направо подсъдно преувеличение.

На конференция под надслов „Бъдещето на политическите партии“ рекъл: „В смесените райони и в тези, в които живеят хора с нисък социален статус, трудно се прави политика – там популизмът е силно изразен."

Това преобръщане на причинно-следствената верига би било много тежка демагогия, ако не беше обикновена глупост.

От лидера на младежкото ГЕРБ Георг Георгиев научаваме повече за споменатата конференция и нейната цел: „Да видим ние що е политическа партия  (ПП), с какво се занимава тя, каква е нейната роля. Това беше и един от основните изводи, до които достигна конференцията, че именно ПП е това политическо тяло, което е незаменимо в хода на представителната демокрация… ПП е тази, която излъчва политическите представители. ПП е тази, която може да състави отговорно правителство, да излъчи управление и т.н. Именно това беше основната, генералната идея, до която искахме да достигнем и в която искахме да убедим и нашите събеседници…”

Казвал сме, че много от журналистите откриват света описвайки го. Но тия отиват по-далеч - откриват света управлявайки го. Малко е страшно. Даже не малко…

„Политиката, продължава с вълнуващите си открития Георг, освен своето практическо приложение, има и своята теоретична страна. Тоест, политиката съществува като наука, науката, която изучава политиката, е политологията, а окончанието „логия" предполага, че тя е в подкрепа и в полза на хората.”

Не сме единодушен. Това твърдение на младежа издава или пълно невежество, или много задълбочена философска култура. На български най-често „логос” се превежда като наука. Обаче в Библията е преведено като слово. А при Хераклит и древните гърци е означавало най-различни неща – върховен разум, върховен закон, дума, план, и т.н. Все работи, които са в полза на хората.

Малий, Дженифър Анистън как се е нагуцала! Не е истина!


И това само месец, след като се ожени за Джъстин Теру и отиде на меден месец на Бора Бора.

Да, след сватба и след избори човек никога не получава това, на което се е надявал.

Да не си помислите, че нещо лично! Не, сакън! Докторът е мъдър човек и знае, че никога не трябва да се оплакваме от това, което получаваме, а да са радваме, че не сме получили това, което заслужаваме. Ние и повече заслужавахме.

Но пък от изборите, това не можете да отречете, редовно получаваме повече, отколкото заслужаваме.  Или греша?

Не, този свят наистина отива на провал! Да го духа Лайбниц! Може някога да е бил най-добрият възможен свят, но вече се е изчанчил окончателно! На научна конференция край Хамбург 29 германски лекари се надрусали с амфетамини до умопомрачение. Натъркаляли се по поляната пред заседателната зала, та ги спасявали с пожарникари, линейки, хеликоптери… Повтарям – 29, лекари, германски!

Вторник, 8 септември

Божидар Лукарски вика: „Обичам да се виждам с Борисов, не да се чуваме. Комуникацията чрез Фейсбук и интернет не ми е сила, обичам комуникацията очи в очи.”

И не си отказвал удоволствието. Често се виждали и  обсъждали  футболните си пристрастия, в които имали сериозни различия, за разлика от политиката, където различията им били доста по-малко.

Имаше една депутатка от НДСВ, която викаше: “Обичам го тоя цар!” Помнете ми думата, че Божо скоро ще я задмине.

Кметът на Сливен Кольо Милев съобщи, че закупили регистрационни табели за каруците на циганите от кв. „Надежда”. Собствениците се задължават да ги боядисат в жълто и да им поставят приспособления за събиране на отработеното гориво. Неизрядните ще бъдат спирани от движение. Как се спира циганска каруца от движение ми е трудно да кажа, но сливенските общинари вероятно знаят чалъм.

Изискването каруците да имат номера се въведе с една промяна на ЗДП през 2004 г. Но явно едва сега е стигнала до Сливен… Спомням си добре, защото тогава кметът на родното на д-р Филипов село почна да продава щастливите номера – за №1 искаше 100 лв., за 11, 22, 33, 44 – по 50 лв. Като се свършиха щастливите, кметът пуснал тарифа за простите и съставните числа на табелите. Простите ги продаваше два пъти по-скъпо. Щото, вика, до 50 има само 15 прости числа. За 2, което е единственото четно просто число, искаше тройно. Също и за съвършените числа, които до 50 били само две - 6 и 28. Простото число, за който не знае, е такова число, което се дели само на себе си и на 1. Между другото, простите числа са безкрайно много. Полани учени от Лос Анджелис откриха просто число с 13 млн. цифри. Което ме кара да мисля, че простото си е просто, независимо от милионите.

Както и да е. Този феномен – как един завършено прост човек може да притежава такъв математически гений ме измъчваше докато не попаднах на „Шахматна новела” на Стефан Цвайг. Тя ми помогна, между другото, да си обясня и феномени като Стоичков например и някои политици, да не ги споменавам сега… И тогава ми светна, че в този живот успяват хора, на които Господ е дал по много в една област, а не тези, на които е дал по малко в много области. Векът на познанието направи енциклопедистите ненужни.

Помня, че през 2005 г. софийските общинари въведоха регистрационни талони за каруците. С имената и адреса на собственика – физическо лице или организация. (Организация! Щото може и НЗОК да си купят талига с цел икономия на народна пара.) Изискваше се в талона да бъде посочен и видът на тягата – кон, вол. В София, това го казвам за читателите от провинцията, във всяка втора къща има вол или друго някакво говедо. Да не ви излъжа, но май се изискваше да се посочи и мощността, в смисъл колко коня е волът…

Американският химик Дейвид Уитлок от Масачузетския технологичен институт съветва: „Не се къпете, бактериите ще си свършат работата.” Прадедите ни се радвали на завидно здраве, понеже не използвали хигиенни средства, които отстраняват полезните бактерии от тялото. Той самият престанал да се къпе преди 12 г.

Какво нещо! Народите, които имат нужда от точно такива учени, ги нямат. Появяват се сред народи, които могат да минат и без тях. Струва ми се, че много по-лесно бих се примирил с миризмите в рейса, ако знаех, че са следствие на една осъзната здравна философия. Така, де, не е ли така?

Сряда, 9 септември

Кандидатът на БСП за кмет на Пловдив Георги Гергов рекъл пред антифашистите и ветераните от ВСВ: "Ако не беше Девети, нямаше да има всичко построено с пот и кръв от вас и от нашата партия, което 25 г. продават…"

Мислехме, че след червеното тамагочи Станишев нищо в сферата на лицемерието вече не може да ни учуди, но Гергов успя. Човекът, който буквално открадна Пловдивския панаир, който си купи хотел в центъра на Пловдив и цял курортен комплекс за жълти стотинки, този човек говори за построено и продадено.

И връчил почетни медали на участниците в съпротивата и сърдечно им благодарил за смелостта в боя и усилията в труда.

Председателят на едно текезе (ТКЗС) раздавал награди. „Пена, Нане и Вуте награждавам с по един чифт галоши.” Ръкопляскания. „Партийният секретар награждавам с екскурзия до Париж.” Доволни гласове от залата: „Нека оди бос, нека оди бос...”

Та и в нашето ТКЗС така стана. Нека оди Гергов без медал.

Пък Антон Кютев разправя: „Най-малко 10 000 пенсионера умират, защото не могат да си платят лекарствата…”

А когато неговата партия беше на власт умираха само по 9000!

Казвам ви, тия са всемирни подлеци и архилицемери.

На 9 септември се навършват 63 г. и 216 дни откак английската кралица Елизабет II се възкачва на престола. С това тя изравнява рекорда на кралица Виктория и от утре, ако е рекъл господ, става най-дълго управлявалият британски монарх. На тържествената вечеря по случая щели да присъстват съпругът на кралицата, Кейт Мидълтън и принц Уилям. Принц Чарлс нямало да присъства, бил възпрепятстван. Възпрепятстван ще е, разбира се. Заради амбициите на майка си да стане най-дълго управлявалият монарх, на него така и не му доде ред да седне на престола. Тя накрая ще вземе и да го надживее. Майка ѝ откара до 101 г. Татко ѝ, Джордж VI, живял само 57 г., но него докторите са го уморили. Понеже той пелтечел („Речта на краля”), та те го карали да пуши за успокоение на нервите. И след 30 г. успокояване на нервите умрял от рак на белия дроб.


Кралицата се радва на това как британският художник Pegasus я е изрисува полугола на вратата на кръчма в Северен Лондон.

Четвъртък, 10 септември

Премиерът направил три открития днес в рамките на два часа само. При откритието на обновения център на село Красен, Русенско, рекъл: „3,7 млрд. лв. сме дали за 7-8 месеца само да покриваме дупката КТБ…”

Въпреки, че Иван Костов изрично му обърна внимание, че тия пари не се плащат от държавата, а от гаранционния фонд на банките, той продължава да ни баламосва. Но по-интересното е, че никой вече не отваря дума за крадците и тяхната вина. Не се чува за постъпки на прокуратурата за връщането на банкера-беглец. Нито пък за някакви разследвания на довчерашния му ортак Пеевски.

Чета, че държавните енергийни дружества имали блокирани над 150 млн. лв. в КТБ, и ще пият една студена вода. Ние, де, щото държавата, поне в приходната ѝ част, сме ние. В разходната е различно, но сега говорим за приходната. "Топлофикация-София" има блокирани около 80 млн. лв., "Булгартрансгаз" - 60 млн. лв, "Мини Марица-изток" -18 млн., НЕК има 15 млн. лева. Къде отидоха паретата? На много места по малко и на малко места по много. Например вчера научихме, че „великата” журналистка Малария Велева е получавала по 20 хил. лв. месечно в „Преса”. Колко е получавал другарят Тошев, не научихме. Обаче „Преса” предвидливо фалира и няма кой да връща кредита към КТБ. „Преса”, каквото и да разправя Тошев, беше на Василев и Пеевски. Не изключвам корпулентният да участва и в новия проект на Тошко и Малария. За толкова години, през които се подмятам из медиите, не съм видял журналист (те колко са журналисти е отделен въпрос!) да прави медия със собствени пари. Все се намират балъци…

Вместо това научаваме за нови бонуси, които успелият млад мъж получава. С лицемерния мотив "да не се насърчава контрабандата" правителството предложи най-масовите цигари, производство главно на „Булгартабак”, да поскъпнат най-малко. Пак по предложение на правителството (Борисов) депутатите отмениха забраната за производство и продажба на цигарени гилзи, приета от НС през 2012 г. по предложение на правителството (пак Борисов), която принуди пловдивската фабрика за производство на заготовки "Юрий Гагарин" да спре работа. Следите ли ми мисълта? А през април 2015 г. КЗК разреши на двете фабрики на "Булгартабак" - "Благоевград-БТ“ и "София-БТ“ да придобият "Юрий Гагарин“. И сега и готови цигари да си купите, и заготовки да си купите, и от вестник да си свиете, все гушката на Пеевски пълните. Някои писаха, че и премиерската гушка също. Но ние не сме в състояние да ги опровергаем. Поне засега.

От с. Красен премиерът минал през Русе, където също направил откритие и отпрашил за Търново за откритието на обновения  онкоцентър и ремонтирания стадион "Ивайло". И рекъл: „И както пише по книгите, без Господа нищо не можем да направим!”

Да е чел Библията, не ми се вярва. Тя е обезкуражаващо дебела за начинаещ читател. Друга книга ще да е. Другата. Ако си спомняте, преди да издъхне, Винету призна пред Олд Шетърхенд, че се чувства християнин: „Шарли, вярвам в Спасителя. Винету е християнин. Прощавай!”

Но дали някъде е казвал, че без Господ нищо не можем да направим, не си спомням.

Пътната идиотия ескалира. По телевизора показват запис на втори ненормалник, който кара в насрещното по магистралата. Първият поне караше в аварийната лента, но тоя пердаши със 120 км. в бързата.

 Действителен случай, за който научих от Бойка Къдрева. Една се обажда на мъжа си, който се прибира от Пловдив:

- Муцко, внимавай. По телевизията съобщиха, че един откачалник кара в насрещното!

- Не е един, муцко, всичките карат в насрещното!


Соломон Паси: "Не бива да забравяме, че един от първите големи имигранти в България е Хан Аспарух. Така че не е добре да гледаме негативно на тези хора.”

Така погледнато, всички извън Южна Африка са бежанци. Ей, чухте ли, че татъка открили още един изчезнал вид човек - Homo naledi. Имал голяма уста и малък мозък. Което ми дава повод да повторя: еволюцията си знае работата. Само дето нямаме време да я изчакаме.

Директорът на НИМ Божидар Димитров вика: "Евреите, а не комунистите са виновни за Народния съд." Защото НС бил изрично условие за примирието от 28 октомври 1944 г. „Едно от изискванията на проеврейското лоби в САЩ и Великобритания е прогерманският политически елит, управлявал в страната до 9-ти, да бъде жестоко наказан. А управляващите в България просто се престарават, като избиват над 2200 души…”

Homo naledi!

Не, вече не е достатъчно само да бъде пенсиониран.

Еко-тоалетна в разделителната градинка между платната на бул."8-ми Приморски полк" във Варна. Както виждате, на това мястото няма пешеходна пътека. Зорлиите трябва сами да си решат дали да се напикаят, или да рискуват да бъдат прегазени. Еми трябва да има съспенс в тоя живот, екшън трябва…

Петък, 11 септември

В понеделник 14 посланици се изказаха в подкрепа на отхвърления антикорупционен закон на Кунева. Вчера Техни Превъзходителства отишли в парламента, очи в очи да кажат на депутатите ни какво мислят за тях. По тоя повод Цецерон вика: "Присъствието на посланиците  е по покана на парламента. Трябва да се отнасяме все пак с необходимото уважение.”

Така, де, малко уважение не пречи после да си правим пак каквото си искаме.

Понеже по-горе цитирахме Лайбниц. В аргументирането на своята теодицея той различава три вида злини. Първата е malum metaphysicum, метафизичната злина. Творението е по необходимост несъвършено, тъй като в противен случай би било идентично с Бог. Явно голям страх го е тресъл Бог, когато е създавал Цветанов. Така се е престарал…

Ще ми се да кажа нещо, но се страхувам как ще прозвучи баш на 11 септември, годишнината от атентата върху кулите близнаци в САЩ. Не върви някак си точно в тоя момент да хваля Ал Кайда. Но и не мога да скрия от вас, че съм радостен от решението им да турят Бил Гейтс в черния си списък. В нашия черен списък е турен още през далечната 1986 г. във връзка с един „Правец” 16, който работеше под MS-DOS. По-точно отказваше да работи…

И ще продължи да ни бъде в черния списък. Личният ни компютър нахалства вече трети месец да ни инсталира безплатно Windows 10, но ние деликатно го сиктирдосваме. И в същото време правителството дава 60 млн., за да го инсталира на компютрите на държавната администрация. Оня ден някакъв английски сайт се гавреше. Бил Гейтс може и да не знае за тази балканска далавера, но това не го оправдава. И ще го извадя от списъка си когато изтегли всичките си милиарди от американските банки и ги инвестират у нас.

По телевизора разпитват Красимир Велчев дали българинът е предприемчив и е успял да се възползва от предимствата на демокрацията. „Аз, вика, вече не вярвам чак толкова да е трудолюбив и предприемчив. Но хората, които искаха, успяха. Вярно е, че голям процент от тези, които се занимаваха с бизнес, не бих казал, че по съвсем законен и честен път забогатяха.”

И аз не бих. Даже обратното бих. И бих добавил едно много пред голям.

И понеже някои апологети на Новобогатешев се пънат да ни обясняват как да си богат не е срамно, та ще ми позволите да цитирам Конфуций: „В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни. А в държава, която се управлява без разум, богатството и почестите са срамни.”

Хванали някаква пенсия да краде бордюри. Повтарям: бордюри. Повечето от вас вероятно са редили бордюри и могат да си въобразят как едно 68-годишно бабе вдига 70-килограмов бордюр.

Пенсиите, не съм против да се включите във вторичното и третичното преразпределение на доходите, ама мислете малко, бе! Ще се изсипете! За една херния докторите искат 800-900 лв. само за избор на екип.

Пък Никола Николов от село Горна Гращица, Кюстендилско, тоже хронична пенсия, го осъдили на шест месеца пробация за кражба на ток. За разлика от нормалните българи, които крадат от енергото, бай Никола се закачил за електромера на съседа си. И нали е казано, чужда жена кокали нема, харчел ябанджийски. И съседът му изревал на умряло. Та да напомня и това: у нас кражбата от отделен човек се приема за осъдителна. Обществено приемлива традиционно е кражбата от държавата.

Бареков пак при Митко Цонев. Защо този банкрутирал и морално, и политически, и журналистически субект получава редовно национален ефир, трябва да питате Цонев. „Българските политици, вика, не са научили буквара.”

Лъже! Разполагаме със собственоустните показания на премиера, че до късни години е препрочитал буквара:

- Коя е книгата, която най-много ви харесва?

- Читанката, защото там е описан животът.

- Как?

- Ами как агънцето пие вода под вълка и му мъти водата. Имайте предвид, че в ония години така е било възпитавано обществото - че винаги вълкът има право и че агнето ще бъде изядено.

- Каква друга поука сте извлякъл от читанката?

- Че какъвто сам си направи живота човек, такъв ще бъде той. Така е направил чичо Пейо, като казал "Дий!" на кобилката. Тя тръгнала и той паднал. ("Стандарт", 30.11.2002)


Така че Бареков да не обобщава едно към гьотере. Борисов е научил буквара. Ние дали сме го научили е съвсем различен въпрос…
Тони Филипов, д-р   reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар