Пролет

Пролет

29 септември 2015 г.

Путин и Обама изложиха напълно различни позиции за Сирия и Украйна

Хладно ръкостискане без размяна и на една дума, строги лица и взаимни обвинения по повод Сирия.
 
Така започна дългоочакваната среща между президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Барак Обама – първата за двамата държавници от юли 2013 г. насам.

Разговорът им продължи над час и 40 минути – много над предвидените 55 минути, като според американски официален представител половината от времето е било посветено на Сирия, а другата половина - на Украйна. Не е бил постигнат обаче значителен напредък в опита им да съгласуват позициите си за кризата в Сирия и политическото бъдеще на близкоизточната държава. Така хладният тон между Москва и Вашингтон се запази.

Путин и Обама се съгласиха да търсят дипломатическа развръзка на сирийската гражданска война, но не постигнаха съгласие по основния въпрос - дали сирийският президент Башар Асад трябва да задържи властта, обобщава агенция Ройтерс.

Двамата президенти се договориха за консултации между своите армии с цел избягване на стълкновение между американски и руски военни при потенциални операции в Сирия.

САЩ, Франция и други съюзнически държави бомбардират бойците от "Ислямска държава", които използваха властовия вакуум и превзеха части от Сирия и съседен Ирак с обявената цел да създадат ислямски халифат, напомня Ройтерс.

Подсилването напоследък на руското военно присъствие в Сирия, включително с допълнителни танкове и военни самолети, създаде опасения за непредумишлени или случайни сблъсъци между силите, както и въпросителни в САЩ за основните цели на Москва, отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин заяви, че срещата му с президента на САЩ Барак Обама е била "много полезна и открита" и двамата са обсъдили руско участие във военна кампания срещу бойците от "Ислямска държава" в Сирия.

Путин уточни, че смята за незаконни въздушните удари на Франция, Австралия и САЩ в Сирия. Русия разглежда свое възможно участие в уреждане на конфликта само в съответствие с международното право, заяви пред журналисти Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Сирийският народ трябва да реши съдбата на Асад, не Обама или френският президент Оланд", заяви още Путин, отхвърляйки призивите на американския президент Обама и държавния глава на Франция Франсоа Оланд за изключване на Башар Асад от усилията за постигане на политическо решение на конфликта в Сирия.

След срещата с Обама руският президент Владимир Путин каза, че Русия обмисля какво повече може да направи, за да помогне на сирийското правителство и на кюрдските сили срещу бойците от "Ислямска държава". Същевременно той изключи възможността да изпрати на терен руски войници.

По-рано през деня двамата лидери изложиха напълно различни позиции за бъдещето на сирийския президент Башар Асад в своите речи пред годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Обама каза, че е готов за сътрудничество с Русия и Иран в опит да се сложи край на четиригодишната гражданска война в Сирия, при която загинаха най-малко 200 000 души, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Обама описа Асад като главния виновник, докато Путин каза, че няма алтернатива на сътрудничеството с армията на Асад в борбата с "Ислямска държава".

Путин призова за създаване на по-широка международна антитерористична коалиция.

Американско-руските отношения са сериозно обтегнати след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. и подкрепата на Москва за проруските сепаратисти в източна Украйна, припомня Ройтерс.

По въпроса за Украйна Барак Обама отново подчерта американската подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на тази страна и посочи, че САЩ виждат възможности за напредък по така наречените Мински споразумения. Обама обаче изрази тревога за изпълнението на договореностите, заради плановете на сепаратистите да организират "незаконни" местни избори.

Пред журналисти Путин заяви, че санкциите срещу Русия не могат да бъдат ефективни. "Ние от самото начало казвахме, че политиката на санкции и изолация в съвременния свят е неефективна и нейните цели по правило не се постигат", каза Путин, отговаряйки на журналистически въпрос може ли да се смята опитът за изолация на Русия за провален.
"По отношение на такава държава като Русия, това (изолацията) е просто невъзможна, достатъчно е да се погледне на географската карта", заяви Владимир Путин, съобщава Dnes.bg.Няма коментари:

Публикуване на коментар