Зима

Зима
Пролет

12 октомври 2015 г.

320 камери на пътя – броят трафика, не санкционират

В държавата има камери за 10 млн. лв. по пътищата, но те се използват само за броене на трафика, а не и за санкциониране на нарушителите.
 
Средствата за устройствата са осигурени с европейско финансиране.

От пътната агенция обясняват, че всички системи за автоматизирано събиране на данни отчитат целогодишно трафика по републиканските пътища 24 часа в денонощието.

На преброителните пунктове са разположени камери, които могат да разчетат предните регистрационни номера на колите. Имало и индуктивни рамки в асфалта, които могат да засичат скоростта на преминаващите автомобили.

Когато пунктовете са разположени на пътища, от които няма отклонение на движението, каквито са магистралите, софтуерът можел да бъде настроен за засичане на средна скорост между съответните точки. В момента системата давала информация за средна скорост по класове, средноаритметично от всички преминали МПС на даден пункт.

От пътната агенция обясняват пред "24 часа", че не било възможно върху изградените конструкции да се поставя друго оборудване или камери.

Причината е, че инфраструктурата за преброителните пунктове била изградена единствено за целите на проектите, по които те са финансирани.

Така на местата, където вече има изградени поставки за камерите и сензори за засичане на скоростта, се оказва невъзможно да има камера на КАТ, която да снима нарушители.

Информацията от устройствата на пътната агенция не можела да се използва, тъй като те записвали номера на автомобила, но само в текстови файл.

От пътната агенция уточниха, че системата за броене на трафика е изключително важна, тъй като интензивността на автомобилното движение била от най-важните индикатори за оценка и анализ на необходимостта от инвестиционни проекти по пътната мрежа и от европейски фондове.


Няма коментари:

Публикуване на коментар