Зима

Зима
Пролет

11 октомври 2015 г.

От колко сън се нуждаем?

Усещането за умора и изтощение може да се дължи на недостатъчен сън през изминалата нощ или предишните няколко.
 
Тук идва и въпросът от колко сън се нуждаем и може ли пропуснатият да се навакса.

За целта изследователите провеждат проучване, в което се оценява необходимото време от сън. Доброволците, взели участие в проучването, са разделени на три групи, като тези от първата спят по четири часа всяка нощ, от втората – по шест, от третата – по осем.

След 14-дневен период се оказва, че спящите по осем часа страдат в най-малка степен от нарушения, свързани с вниманието или с когнитивните мозъчни функции. Сред останалите участници се наблюдава постоянен когнитивен спад.

След две седмици сред доброволците, които спят по шест часа всяка нощ, се отчита време за реакция, подобно на тези, които имат 0,10% алкохол в кръвта си. Участниците, които спят най-малко, са засегнати в най-голяма степен. Те дори заспиват по време на когнитивните тестове. В двете групи, където сънят е най-малко, се наблюдава понижаване на мозъчната функция с всеки изминал ден.

Изследователите установяват още, че ефектите от няколко нощи недостиг на сън могат да се „неутрализират“ след два – три дни качествен нощен сън - тялото и мозъкът се възстановяват напълно. Когато липсата на сън продължи по-дълго – седмици или месеци, възстановяването на когнитивната функция е много по-бавно. Ако липсващият сън продължава с години, не е сигурно дали възстановяването може да бъде изцяло, възможно е да доведе до трайни мозъчни увреждания.

Друг тревожен фактор е, че с течение на времето хроничната липсата на сън все по-малко оставя усещането за сънливост и умора, което означава, че не можем да си дадем сметка за уврежданията, които постепенно настъпват.

Според данните на повечето проучвания в областта необходимото време за сън е около 7 – 8 часа. Изследователите твърдят още, че сред хората, които спят по-малко от 7 часа всяка нощ, има повишен риск от развитие на сърдечно заболяване, диабет, затлъстяване.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар