Зима

Зима
Пролет

15 октомври 2015 г.

Войната в Сирия все повече заприличва на Афганистан от 80-те години

Модерни противотанкови ракети се превръщат в ключово оръжие в сраженията

Сирийски антиправителствени групировки – предимно от джихадистки движения - струпват бойци и оръжие, включително значително количество противотанкови ракети, в съпротивата срещу офанзива на армията на Башар ал Асад, подкрепена от руската авиация и съюзници на режима в Дамаск. 


Това съобщи Reuters, цитирайки както източници от бунтовническите среди, така и данни на базирана в Лондон известна организация, следяща чрез свои информатори на терен събитията в Сирия.
 

Ожесточаването на сблъсъците с армията, ирански отряди и части на ливанската шиитска групировка "Хизбула" съвпада с публикации в американската преса, твърдящи, че войната в Сирия започва да прилича на тази на талибаните срещу съветската окупация на Афганистан.

TOW като Stinger

Анализатори обръщат внимание на едно конкретно оръжие, което е способно да промени хода на сраженията – американска платформа за противотанкови ракети TOW. Сравнението с ефекта от зенитните комплекси Stinger, предоставени с помощта на САЩ на афганистанските бойци, е изкушително. 


Засега Вашингтон и Западът се въздържат да изпращат на антиправителствените бойци модерни преносими зенитни комплекси, за да не попаднат те в ръцете на ислямистите.

Противотанкови системи са разположени по цялата линия на последните сражения, дълга близо 30 км. Според източници от мястото руските самолети и хеликоптери проявяват особена активност срещу появата на TOW, наричан от бойците Укротителя на лъвове. По неофициални данни с тези ракети с активно насочване те са успели да унищожат множество танкове и бронирани машини на Асад. "С божията помощ и ракетите TOW скоро ще преминем от отбрана към нападение", казва източник на Reuters.

Програма на ЦРУ

Агенцията посочва, че редица държави са предоставили такива системи на различни групировки чрез център, базиран в Турция. "Ню Йорк таймс" пише, че TOW са изпращали Саудитска Арабия и ЦРУ по секретна програма, различна от провалилата се операция за въоръжаване на нови отряди за борба с ислямистите и Асад.

Поне 34 записа на атаки с TOW от битки в провинциите Хама и Идлиб бяха публикувани в интернет през последните 5 дена. В понеделник САЩ започнаха да прилагат нова тактика – да снабдяват с тонове оръжие доверени лидери на групировки, пише Сapital.bg. 


"Хизбула" е изпратили всичките си бойци в Сирия към битката на северозапад в провинция Идлиб, казват източници на Reuters, запознати с хода на събитията в Сирия. Това става в долината Гхаб, на крачка от планините, където е ядрото на алауитската общност – малцинствена и близка до шиитите секта, но основната управляваща сила в Сирия от десетилетия. 

Ако Сирия, руснаците и "Хизбула" изгубят тази битка, може да последва кървава разправа с алауитите в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар