Зима

Зима
Пролет

7 октомври 2015 г.

Обвиниха ARD в ислямофобия

Германската телевизия направи фотомонтаж, добавяйки фередже върху главата на канцлера Ангела Меркел.

Какво е било намерението на телевизия ARD, показвайки образа на Ангела Меркел с фередже пред Бундестага в Берлин (обграден от въображаеми минарета)? 


Много германски зрители бяха шокирани от фотомонтажа и обвиниха телевизионния канал в ислямофобия.

С този образ ARD илюстрира материал за бежанците, които Германия приема по силата на европейските споразумения. В своето въведение водещият Рейналд Бекер заговори за заплахите, които тегнат над германските ценности. 


“Можем ли да интегрираме тези бежанци? Наводнени ли сме? И ако успеем, какво да правим с нашите ценности?”, попита журналистът, докато на екран зад него се виждаше канцлерът с фередже на главата.

На фона на всеобщото възмущение телевизия ARD отговори във Фейсбук. Според нея фотомонтажът е зле интерпретиран:

“Щастливи сме да чуем многобройните критики за нашата илюстрация във вчерашното предаване и съжаляваме, че някои не са съгласни с изображението на канцлера или са го възприели зле. Снимката има пряка връзка с представянето от Рейналд Бекер на репортаж за ценностите на нашето общество. Той говореше за постиженията на нашето западно общество: свободата на изразяване, свободата на пресата и равенството”.

Телевизионният канал уточнява все пак, че зад този монтаж няма никаква зла умисъл. Тя отхвърля изцяло “всяко обвинение в антиислямска пропаганда”. Не е сигурно обаче, че тези обяснения са достатъчни, за да бъде добре разбрано посланието.





Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар