Зима

Зима
Пролет

12 октомври 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (5-9 октомври)

Понеделник, 5 октомври

Цацаров вика: "Аз съм категоричен противник на криминализирането на гонките. Това е безумие.”

Безумие е, верно. Обаче Борисов гони шеесетака. Процесът на социализация е напълно завършен. Не може да му се добави нищо към обща култура, та камо ли юридическа да му се налива.

„Сър, той никога не се е хранил с онез изтънчени блюда, каквито в книга можеш да намериш; не се е случвало хартия да яде, казано метафорично; и не е пил мастило: умът му останал си е недодялан и само по-простите неща долавя.”

Пък проф. Кръстьо Петков написал книга, в която обяснява кой го измисли. Иван Кръстев и „Глобална България”. „Това е стратегически поръчков проект. Участието на институции и имена от САЩ показват, че поръчката идва именно оттам. Не случайно стратезите отвъд океана му прощават както неща от миналото, така и доста негови недостатъци.”

Глупости, недостатъци! Той превърна всичките си недостатъци в предимства, бе! Ако беше пощенска марка, щеше да е толкова ценен, колкото „Обърнатата конница”, дето Фердинанд и синовете му са с главата надолу. И днес струва 50 000 евро. Интересното е, че дълго време никой не забелязвал дефекта и марката си е била в употреба на общо основание.

Та искам да кажа, че той е марката на ГЕРБ, или гербовата марка и дефектите само увеличават цената му. И колкото повече време минава, толкова по-скъп ще става. Или ще ни излиза, не знам как е по-правилно да се каже…

Статистиката на МВР за първото полугодие показва, че престъпността е намаляла с 9%. (Словом: Девет!) Една от традиционните причини за това е бездействието на полицията. Гражданите се оплакват, полицаите бездействат, гражданите престават да се оплакват, регистрираните престъпления намаляват. Другата причина, изтъква я главният секретар на МВР Георги Костов, е, че криминогенът се е насочил от кражби към незаконно превеждане на бежанци през границата, защото е по-печелившо.

Значи ако пак решат да сложат социолог за шеф на МВР и съвсем случайно се спрат на нас, ще предложим две мерки за справяне с престъпността. 1. Пълно бездействие на полицията. 2. Намиране на крадците на доходно препитание, подобно на каналджийството, югоембаргото и т.н.

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, показва изследване на Европейската агенция за защита на правата на човека. Сигурно е така. Но къде е статистиката за насилените мъже? Зер няма насилени мъже? Насилие е не само да го блъска с точилката. Да му взема заплатата и той да нема два лева да пие една ракия не е ли насилие? А да му туря вечерен час като на петокласничка, не е ли насилие? Ами да му въдворява икономически мигранти (например майка си) при материална база за двама? Да държи дистанционното и да му определя какво да гледа? Да го трови с храни и напитки, които организмът му не приима? А нима няма и преки форми на физическо насилие – бой, глад?

Снимка Алла и Чавдар

Чета вчера, че некой си Роджър Стоун, политически консултант и помощник на Никсън навремето, написал книга, в която говори и за домашното насилие в семейство Клинтън. Учтивата и възпитана Хилъри „налагала съпруга си с твърди предмети, драскала го с нокти” доде пусне кръв. Например след срещата си с Барбара Стрейзънд през март 1993 г. Клинтън се появил с голяма рана на бузата, уж се порязал при бръснене. Само че, оказва се, Хилари го бръснала…

Пиарите на РБ превели един текст на агенция APA, за да види и българският читател как ценят реформаторите в Германия. И за по-бързо го пуснали през преводачката на Гуглето. Машината се е постарала, но… Между другото, вчера четох, че изкуственият интелект в момента е на ниво 4-годишно дете. Горе-долу като на 4-годишно (индобългарче) звучи и преводът на пиарите. Само мостра, за да добиете представа: „Кризата с бежанците в ЕС може да бъде решен само европейска, а не на национално равнище. Това обяснява български държавни политици Радан Кънев съпредседател на буржоата "Реформа блок"…  Кънев признава… много се чувствах в периферията на ЕС от закоравял Централна Европа изоставена… Европа не може да бъде клуб за богати тишината, който се отдаде на илюзии като критериите от Маастрихт… В противен случай, ние потъне в националистическа и белязана от паника хаос".

Те така една година драскачи от "Джерусалем Пост" написаха писмо с въпроси до холандския външен министър във връзка с предстояща визита в ниската земя: "Здрасти, друже, приложено пет от въпросите в чест на министър: Майка ви визита в Израел е спане за поддръжката или в леглото вашето мнение за израело-палестинския конфликт, и за свързан Израел Холандия". И още няколко пъти споменаваха майката в неясен контекст. Но все пак трябва да отбележим, че евреите не са знаели английски, а пиарите на РБ явно не знаят български.

Пък министър Москов, тоже представител на буржоата от «Реформа блок»,  измислил в болниците да се постъпва с пръстов отпечатък. Не знам при вас как е било, но на моята страница във ФБ повечето хора отговориха на палеца на министъра със среден пръст. И многобройни предложения за содомизиране (мануално, естествено). Предполагам, че него ден много го е сърбяло на едно място в южна посока…

Вторник, 6 октомври

Учени от медицинския център на университета "Вандербилт" в САЩ направили серия експерименти и открили, че леките цигари помагат на пушачите да се откажат от вредния навик. Гледайте за какви глупости харчат парите на данъкоплатците. Президентът Обама се чуди от къде да намери пари, за да въведе демокрацията в колкото се може повече страни, те се занимават с глупости.

Ето какво сме написал ние още преди 10 г.: „Оня ден четох за един, който умял на 80 г. и в завещанието си записал да му направят тур из града, като на катафалката напишат: „Цигарите ме убиха!” Аз от сега съм се разпоредил да ми направят републикански тур и на катафалката да напишат: „Демокрацията не остави цигарите да ме убият!” Преди 3 г. минах на „БТ” единичка – с минимум никотини и  катрани. Не беше лесно. Дърпаш, дърпаш - нищо…Направо като дядо Ненко опълченеца. Дето всяка нощ сънувал, че на Шипка някакви гаджали му теглят знамето и после се събуждал с чаршафа в задника… Имайте предвид, че съм се учил на „Стюардеса” (докторите я препоръчваха на циганките за помятане). И си представете какъв шок е било за съществото ми да му пробутвам „БТ” единичка… Но бях много горд, че макар и малко, все пак съм направил нещо за здравето си... Обаче 4.70 по 2 по 30 – 282 лв… Мош фан мен за…”

И когато грижата на правителството за здравето на хората влезе в разрез с личната ни грижа, взехме решение и вече „сецаме фазомеро”, дето викат бракята македонци. Четвърта година сме изпарител. Бъркаме си каквито искаме смеси с колкото искаме никотин. Ще пълним гушата на Пеефски, ама друг път.

Голям скандал с листите на ДПС в Самоков. На второ място е поставен Трайчо Василев-Пиже, човек с богато криминално минало – 7 присъди. Всъщност, и настояще, не само минало. Нападнал репортерите на Нова ТВ, счупил камерата, пребил оператора… Щото проявили нездрав интерес към бизнеса на Пиже – частното енерго. От ДПС естествено отричат да знаят нещо за тоя разбойник. Обаче Дон Цеци вика, че лично Местан се срещал с Пиже.

Бат Сали обяснява как седят нещата. Първо: „Последните години поведението на Трайчо Василев се подобрява”. И общинското ръководство го включило в листите, за да му “даде шанс да се превъзпита, да поема отговорности и да стане толерантен.“ Второ и далеч по-важно, Пиже имал „концесия” за развитие на ромите в Самоков. Някои побързаха да се подиграват, че Бат Сали не прави разлика между концесия и концепция. Ама не! Бат Сали прави разлика. И това, което има Пиже, е точно концесия. И понеже нали ДПС иска да вземе всичкото индобългарин на концесия, та заради това туря Пижета в листата.

Общинските съвети са точно мястото, където един циганин може да се научи да носи отговорност. Циганите поначало са силно предразположени да носят отговорността. Дома си. Те и много българи така правят, де…

Бат Сали вика, че в циганската махала на Самоков нямало кражби на ток. Тоз Бат Сали е един от онези цигани, които обикновено наричаме лъжци. От ЧЕЗ съобщават, че само от 1 януари – 31 август имало 1279 незаконни присъединявания, откраднати са 6.5 млн. кВт/ч. Лъжата е културна референция на тоя етнос. Пиже, го казва, не ние.  Рекъл на репортерката от Нова: „Аз съм циганин и да лъжем ми е простено, но вие сте българка и не трябва да лъжете". И да крадат им е простено. И гласа си да продават им е простено. Напълно сме съгласен с проф. Константинов, че е време да се замислим за някаква форма на образователен ценз. Той предлага да се усложнят бюлетините така, че да не могат циганите да се справят. Не знам. Като слушах едно малко цигане как рецитираше „Опълченците на Шипка”, нямам съмнение, че за някой лев могат да изучат и методиката на "Хеър-Нимайер". Циганите са прости само без пари. За пари и език могат да научат. Докато някои българи дори и премиери да станат, пак не научават… Във Финландия било пълно със сирийски бежанци от Факултето и Столипиново.

Обаче какво ми прави впечатление. За една седмица управляващите въведоха две дискриминационни мерки спрямо циганите. Първо за шофьорска книжка се въведе изискване за завършен 10-ти клас. После се удвои глобата за родители, които не пращат децата си на училище. И двете мерки са ексклузивно насочени срещу циганите.

И като стана дума за превъзпитание… Иван Кръстев рекъл в американски вестник: „Кремъл е в Сирия с педагогически мотиви – иска да даде урок на американците. Кремъл иска да покаже, че Америка или трябва да е готова да се намеси във всяка гражданска война, последвала някоя вдъхновена от приповдигнатата ѝ реторика мътна революция, или да се откаже от това да подстрекава хората да се бунтуват."

Пък „Правда” съобщава, че Едуард Сноудън бил готов да отиде в затвора, стига да се завърне САЩ. Излиза, че предпочита 30 г. затвор в САЩ пред свободата в Москва. Нямам обяснение. По-точно имам, но не искам да ви го натрапвам…

Сряда, 7 октомври

Като гледам истерията из Фейсбук за войната в Сирия и си мисля, че такава превъзбуда в българското общество не е имало от времето на Англо-бурските войни. И не само емоцията е същата, ами и компетентността, с която се обсъжда ходът на военните действия. Съвременният български всезнайко мести географията така, както навремето е ситуирал Оранж и Трансваал из цяла Южна Африка, че и извън нея….

Стефан Танев, основател и главен редактор на в. „Утро”, разказва в „Отворени писма”: „Стари баби, неграмотни мъже са ме карали да им чета за бурите. Дядо Крюгер беше нещо като национален български герой. Слушаха ме с отворени уста…”

Не липсват и „стандартни” изпълнения. (Намеквам за свещената вода от Плиска.) „Един ден Шангов (Стоян Шангов, основател и директор на Вечерна поща” – бел. Т.Ф.) отива на битпазар и купува от тревата, с която пълнят канапетата. Ако не се лъжа, наричат я морска трева. Издава афиши, че кореспондентът на вестника изпратил като подарък на читателите трева от бойните полета на Трансваал, оросена с кръвта на храбрите бури. В броя на “Вечерна поща”, който ще излезне на следния ден, във всеки екземпляр ще бъде сложена по малко от тая свещена трева, за да има от нея всеки читател… “Вечерна поща” в тоя ден се разграби като топъл хляб.”

Изобщо тоя Шангов е бил нещо като Бозукова и Блъсков заедно, но доста по-умен.



Проверяват учени в американските бази в Антарктида с дрегер, защото често злоупотребявали с алкохола, което водело до побоища, неприлично поведение и работа в нетрезво състояние. Даже май посягали на пингвините, но не съм сигурен…  Освен това става ясно, че един от изследователите произвеждал бира в научна лаборатория. Не е българин. Ако беше българин, щеше да произведе ракия. Ракията е много по-лесна, трябва само захар, вода и една кутийка доматено пюре да възбуди ферментацията. Това го знам от нашите лекари в Либия. Но има и други рецепти. Както казваше незабравимият Остап Сюлейман Берта Мария Бендер бей, ракия може да се свари от всичко: „от картофи, пшеница, зарзали, ечемик, от дуди, от елдена каша, даже от най-обикновена табуретка може…” Лично ние сме варили от пъпеши, дини, портокали, мушмули. Последната малко запича, но само малко. Варили сме и от домати, честно! Предимството на доматовицата е, че може да се пие и без салата.

Кабинетът закрива 18 от 24-те поделения на НСИ с цел повишаване на административния капацитет.  Правилно. Аз и тия шест бих махнал. Даже бих се замислил сериозно дали ми е нужен институт. Така, де. Дето рекъл халифът Омар, ако в данните на НСИ има нещо, което го няма в правителствените данни, то той е вреден, а ако има същите неща, то той е излишен. Личните ни наблюдения са, че през повечето време НСИ е излишен. Ренета Инджова направи опит да го направи вреден, но изгоря. Щото на правителството на Орешарски му трябваше 1.6% растеж, толкова беше заложило в бюджет 2014. И крадеше и харчеше според заложеното. Но Инджова не пожела да им го даде.

„Пътищата в България са по-лоши, отколкото в Камбоджа и Танзания”, пише „Сега”. Доклада на СИФ за конкурентоспособността турил страната ни на 99-то място от 140 държави. Освен Камбоджа (94-то място) и Танзания (92-ро), преди нас са Ботсвана (71-во) и Зимбабве (98-о). Във врата ни диша Бурунди. Албания, чиито пътища лично сме изпитал преди 15 г., е далеч напред – на 52-ро място. И всичко това при условие, че от 2007 г. насам от ЕС и бюджета в шосетата (и главно покрай тях!) са вложени над 6 млрд. лева.

6 милиарда! Трябваше да сме построили хиляди километри нови пътища. Ама не сме. И работата става като в оня действителен случай. На французина новата къща била от оная магистрала, дето минава ей там; на гърка била от оня път, дето минава ей там; а на българина била от пътя, дето щеше да минава ей от там…

Четвъртък, 8 октомври

Луна поискала ръката на Борисов. Той живеел сам като куче, тя също сама като кучка. „Затова ще му предложа брак. Той пък може да ми издигне кандидатурата за президент. Той е човек от народа. Аз съм момиче от село и много обичам хората…” И като се съберат двама, дето толкова обичат хората...

Лошото е, че му остави много малко време за мислене: „Господин Борисов има шанс до неделя.” А, както е известно, Борисов първо взема грешните решения и чак когато те се изчерпят идва ред на правилното. Но не винаги идва.

В интервю пред Люба Кулезич Цветан Василев казва: „Със сигурност има министри, които са повече под контрола на Пеевски и компания, отколкото на Борисов. Знам всичките отношения на Горанов с Пеевски… Шефът на НАП Бойко Атанасов е назначен с активните протекции на Пеевски, преди Борисов да дойде на власт, и до ден-днешен не е сменен…”

Василев казва още много работи. За главния прокурор, за това как се разпродават активите на банката от Пеевски и Сталийски, как се договарял със Станишев да снеме доверието си от кабинета „Орешарски” и още много други приблизително верни неща.

Между другото Люба Кулезич била станала пиар на Василев. В „После” на „Сега” наричат госпожата Любо Кулезич. Може да е грешка, но лично ние не вярваме в такива грешки. Не е правилно. Не виждаме нищо травеститско в нея. Напротив, тя хвърля такива усилия да изглежда жена, че само Лили Иванова може да се мери с нея.

Кулезич до Борисов, SMS от 20 февруари 2013 г.: " Интересно ми е, скъпи Бойко, дали забелязваш как твоите предпочитани довереници от вида Ники Бареков или Мадам В. преобръщат палачинката на скорост? Гледката не е ли уникална и незабравима? Знаеш ли защо те подкрепям аз? Уверявам те, не за келепир. А защото всичко и всеки друг в момента е гибел и катастрофа…”

Както е казал поетът, ние българите силно любим, но за кратко. Но и да не го е казал, длъжен е бил да го каже.

Петък, 9 октомври

В навечерието на Световния ден на психичното здраве Сидеров и Чуколов, и двамата пияни на чалтик, правили панаири в центъра на София. Ругали и блъскали собствениците на някакво магазинче, после и полицаите. Не знам докога ще го търпим тоя „духовен педераст” да дерибейства. Искаше ми се да употребя друга дума, например боклук, но може да е съставомерно. А изразът „духовен педераст”, както вече съм ви казвал, е минал през съдебна проверка. Ето такива подриват представата за народния избраник. Тя дип че не е много висока, де…

Като го споменахме, та се сетихме. Администрацията на китайския балнеоложки комплекс Хуацин била принудена да издаде ограничителна заповед курортистите да не се приближават на една ръка разстояние от статуята на голата антична красавица Янг Гуифей, която красяла комплекса. Щото кой както минел я обарвал. И циците ѝ вечно били омазани. „Пипат, цапат…”, дето беше рекла фенката на черните сутиени…

Зрънчо

 „Труд”, позовавайки се на „Билд”, съобщава за мистериозно животно с копита и опашка на крава, но с люспеста кожа и глава на крокодил, което се родило в Тайланд от майка биволица и неизвестен баща. Сега ще цитирам: „Какво се е случило? Грешка в гените или странна мутация? Отговорът остава не ясен. Кръстосване между бивол и крокодил е напълно изключено.”

Не разбрах това дали е заключение на „Труд”, или на „Билд”. Но на който и да е, чест му прави.

Ало, пенсиите. Днес не намерих повод да ви почеша. Но, за да не сте пълно капо, ще ви кажа какво каза д-р Милан Миланов по телевизора. Всички болести, вика, след 65 г. са с една обща диагноза – дъртроза. Прав е, не ли? Артроза, склероза, остеопороза, дивертикулоза… Всичко е от ЕГН-то.

Нема да се плашите, ей! "Дейли мейл" пише, че австралийски учени установили, че в човешкия живот има три пика на щастие. Първият е на 20 години, когато хората са най-безгрижни. После се женят, идват деца, проблеми… След това на 65 г. отново стават безгрижни. Щото, както правилно казват евреите, щастието идва когато ти пораснат децата и умре кучето… Третият пик на щастието настъпвал след 80 г. Но аз не ви съветвам да седите и да го чакате. Възползвайте се пълноценно от втория.

Да не забравя да ви кажа. Кандидатът на БСП проф. Мирчев щял да направи гробищата туристически атракции. Като в Париж и Виена. И ще минават хора, може би и ученички, и ще ви разглеждат… Дето се вика, всяка възраст си има чара.

Тони Филипов, д-р  reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар