Зима

Зима
Пролет

6 октомври 2015 г.

Залятата от бежанци Германия в страх от българите и румънците

Очаква се за 2015 година броят на имигрантите от България и Румъния да е между 130 и 150 хил. души

Германският институт за пазара на труда и професионалното развитие публикува проучване относно имиграцията от България и Румъния, в което прогнозира броят на гражданите им в страната да нарасне, пише австрийският вестник Die Presse.

Не само бежанци от кризисни райони ще създадат предизвикателства пред германския пазар на труда, но и имиграцията от двете млади европейски членки, опасяват се германците.

Към момента в Германия живеят 637 000 българи и румънци, а само през изминалия август в страната са емигрирали 12 000 души от двете страни. Очаква се за цялата 2015 година броят на имигрантите от двете страни да е между 130 и 150 хиляди души.

Оказва се обаче, че имигратите от двете най-бедни държави от Европейския съюз успяват бързо да си намерят работа. Между 79% и 84% от българите и румънците са икономически активни на пазара на труда.

Междувременно германците се опасяват от тежестта, която социалната им система трябва да понесе. Само за миналата година 64 000 българи и румънци са се възползвали от социални помощи. Междувременно тази бройка е нарастнала до 105 000. Това означава, че близо 17% от българите и румънците разчитат на социални помощи.

Въпреки че по-голямата част от новопристигналите в Германия и Австрия са млади и добре образовани, те често не намират работа по специалността си. Доста често те намират нискоквалифицирана работа в производството, туризма или временна заетост по строежи или в земеделието.


Няма коментари:

Публикуване на коментар