Зима

Зима
Пролет

9 октомври 2015 г.

Проф. Андрей Пантев: Не за пръв път има политически мотив при присъждането на Нобелова награда

Тазгодишната Нобелова награда за литература бе присъдена на беларуската писателка и журналистка Светлана Алексиевич.
 
Поредица от статии и интервюта в „Нойе Цюрхер Цайтунг" и „Ди Цайт" бяха публикувани на страницата на Дойче Веле, където тя силно критикува руското общество. 

За коментар по темата репортер на агенция "КРОСС" се свърза с българския историк проф. Андрей Пантев.

- Проф. Пантев, изказванията против Русия на тазгодишната носителка на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич отговарят ли на реалността, или съдържат умишлена пропаганда?
 

- Доколкото знам, не за пръв път има политически мотив при присъждането на тази награда, защото не може току-така от нищо да се получи. Още повече, че по мои наблюдения тази авторка е била номинирана и преди. Не изключвам да има пропаганда, макар че не мога да гадая, но несъмнено това е допринесло за това присъждане.

- Защо според Вас е тази цялата демонстрация на омраза към Русия?
 

- Русия не е обичана още от княжески и царски времена. Нейното икономическо развитие, огромни ресурси, нейното православно развитие, което често се приема обратно на християнството, са нещата, които са причина за цялата тази русофобия. Има омраза към нея, не заради болшивизъм, а защото Русия се държи различно от останалите велики сили. Съществува една ирационална реакция от край време и множество възражения към този съюз.

- А чий подход към световните проблеми подкрепяте Вие?
 

- На света едно е ясно, че не може всеки, който казва кой е изгонил турците от България, веднага да бъде дангосван с понятието "русофил". Днес в нашата държава русофобията е тест за благонадежност. Но бъдете спокойни, ако нещо се обърне въображаемо, всички тези управници, повечето от които са съветски възпитаници, ще вземат по една китка и ще посрещат руските братя по същия начин, по който са го правили техните деди и бащи.
проф. Андрей Пантев

Няма коментари:

Публикуване на коментар