Зима

Зима
Пролет

9 октомври 2015 г.

Да си останем глупаци

Няма как, с дребнотемие трябва да бъде измита цялата пролята досега кръв в Сирия, в него трябва да бъдат удавени големите принципни въпроси.
 
Нейсе, запуши ги със злободневна истерия защо руски самолети нарушават въздушното пространство на Турция (което означава нападение над НАТО).

Иначе някой умник ще се сети да попита – а преди години всичко не започна ли от това, че беше нарушено вътрешното политическо пространство на една държава. Къде бяха тогава днешните истерици и дали не беше по-добре да има лош ред вместо добра анархия. Дали лошият граждански мир не беше за предпочитане пред гражданската война за По-добро.

Запуши ги със загриженост за умерената опозиция, която трябва да оцелее, а не да бъде разсипана с руско оръжие. Иначе друг умник ще пита що за животно е „умерена опозиция” по принцип и в сирийска частност. Допустимо ли е да бъдат финансирани независимо какви (умерени или несъвсем) дисиденти в чужда държава и как би изглеждало, ако тя отговори със същото. Например, ако властта в измислената държава ЩАС и нейните съюзници не харесват правителството на Яирис и решат да го свалят именно чрез продуцирането на опозиция, то Яирис има ли правото (хипотетично, защото трябва да има възможности) да отговори със същото – и тя да продуцира вътрешна опозиция в ЩАС, която да свали властта с революция.

Как е приемливо да се помага на една опозиция – само идейно, морално и дискретно материално. Или може да й се купува оръжие, за да се самоотбранява срещу редовната армия. Ако е приемливо някой външен да помага на опозицията срещу официалната власт, защо да не е приемливо някой външен да помага на правителството срещу бунтовниците.

Как се делегира правото да определяш политическото Добро и Зло в чужда държава, как се става толкова безгрешен, че пръв да хвърляш камъни по чужди президенти – нейсе, запуши и тези въпроси с приказки от 1001 нощ за кървави диктатори и техните верни палачи. И не им позволявай на умниците много-много да си отварят устата за цената – ако една диктатура е кървава, саморазправата с нея колко кръв може да поеме. И струва ли си една неясна абстракция за повече човешки права да бъде налагана за сметка на стотици хиляди човешки животи, на милиони бягащи и объркани човешки съдби.

Всъщност вече дори не е необходимо да си кой знае какъв умник, защото войната в Сирия навлезе във фаза, предлагаща принципни въпроси for dummies. Вече дори и масовата аудитория може да ги формулира, дори и тя може да си отговори сама на тях. Макар и да не разбира всички безпринципни сметки, които стоят зад касапницата.

Още в началото на войната руски журналисти снимаха доста едностранчив филм за нейните първи месеци, от който аудиторията трябваше да запомни, че властта в Сирия е добра, а бунтовниците са лошите. Филмът стана популярен, въпреки че си беше откровена пропаганда с откровено елементарни похвати. Имаше обаче в него един въпрос, който при цялата си наивност би могъл да даде достатъчно безпристрастен отговор за обективния смисъл на всичко, случило се досега.

Тогава още я нямаше „Ислямска държава”, властта я клатеше опозицията (умерена и не съвсем), която имаше човешкото и политическото право да прави това според безгрешниците, хвърлящи камъни по диктатора Асад. 


И наивният въпрос беше – ако разпознавате в бунтовниците борци за демокрация, бихте ли ги пожелали в собствените си градове и села. Бихте ли им се зарадвали, ако същите наминат през вашите държави да ударят едно рамо на демокрацията, както го правят в Сирия. Когато свършат там – имате ли нещо против да се отбият насам.

Отново да напомня, тогава „Ислямска държава” още не я бяха основали, тя не се беше превърнала в световен враг и силите на Доброто не воюваха неуморно срещу нея. Затова и може да изглежда по детски наивно да се пита така, но прекрасното на този стар въпрос е в сегашната му актуалност и в невъзможността да се отговори лицемерно. Лицемерно може само да се тъгува за умерената опозиция, отнасяща въздушни удари. И точно така се прави, за да бъде запушено всичко принципно – последни опити глупаците да си останат глупаци, а световните умници да им се присмиват зад гърба как са ги изиграли отново.

Отрицателният ентусиазъм и нескритото раздразнение, с което се посреща руската намеса в Сирия, са последната пропагандна битка за мозъците на неосъзнатите европейски глупаци. Те трябва да продължат да живеят в либерален транс, понасяйки мълчаливо всички несгоди при установяване на арабската правда и свобода. Пращаме ви няколко милиона бежанци и краят им не се вижда – какво толкова, ще ги настаните, защото демокрацията изисква жертви.

Досега на континента ни минаваше за що-годе приемливо да симулираш тъпота или да се държиш като полезен глупак, който не може да разбере откъде са му дошли на главата всичките мигрантски неприятности. Но вече е дебилност по учебник да вярваш, че бежанците са божие наказание. 


Не, не ви ги праща Той, поне не и онзи традиционен Бог. Праща ви ги Бога на демокрацията и ако не можете да го видите или не искате да го признаете – съвсем скоро този континент преобладаващо ще се моли на Аллах.


Калин Руменов, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар