Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2015 г.

Колко струва човешкият живот на пътя?

В държавите с ниски доходи смъртността на пътя е по-висока, сочи доклад на СЗО

1,25 милиона души загиват всяка година по света при пътни катастрофи, показва нов доклад на Световната здравна организация, цитирана от “Икономист”.

В глобален план това е факторът, който убива най-много хора сред 15-29-годишните. Освен че вземат човешки жертви, катастрофите са и икономическо бреме, което коства средно 3% от БВП, а за по-бедните държави - до 5%. В държавите с ниски и средни доходи се движат половината от световните превозни средства, но там са 90% от общите жертви на пътя, пише в." 24 часа".

Докато в държавите с високи доходи нивото на смъртност от пътни катастрофи е 9,3 на 100 000 души, в държавите с ниски доходи то е 24,1 на 100 000 души, е установило проучването на СЗО.

“Икономист” предлага и карта, на която държавите са разположени според нивото на смъртност и според брой превозни средства на 100 души.

От нея се вижда, че най-високо ниво на смъртност от катастрофи в глобален план има в Тайланд, като 3/4 от тях са на мотоциклетисти. Конго е пример за страна, където има много висока смъртност от катастрофи, въпреки че автомобилите са много малко.

Пример за обратното съотношение е Финландия - най-много автомобили спрямо дял от населението в света и въпреки това - ниска смъртност.

С ниво на смъртност 8,3 на 100 000 души България е под средното световно ниво. Но трябва да се има предвид, че данните са за 2013 г., когато докладът отчита общ брой загинали на пътя у нас 601 души.

По брой на превозни средства - 48,5 на 100 души, сме около средното ниво за Европа. Словакия е с приблизително същия брой автомобили, но с по-ниска смъртност.

В Хърватия смъртността е по-висока спрямо по-малко коли на дял от населението. Гърция има по-висок дял на загинали на пътя, но при доста повече коли на дял население. В Румъния има по-висока смъртност, като колите спрямо дял население са по-малко.

Само за три години след 2010 г. 16 милиона нови моторни превозни средства са излезли на пътя, като половината от тях са в по-бедните страни, които имат и по-ниски стандарти за пътна безопасност, отбелязва “Икономист”.

Най-високо е нивото на смъртност в Африка - 26,6 на 100 000 души. А в Европа колите на дял население са 10 пъти повече, отколкото в Африка. СЗО препоръчва законодателни стандарти за рисковите фактори: скоростта в населените места, шофирането след употреба на алкохол, каски за мотоциклетистите, използването на колани.


Няма коментари:

Публикуване на коментар