Зима

Зима
Пролет

13 октомври 2015 г.

Когато опасната глупост е повод за гордост

Покрай социалните мрежи, които завладяха ежедневието ни, необходимостта от споделяне на всяка простотия и обикновена проява на глупост и лош вкус започна да се превръща в нещо като спорт.

Лошото е, когато глупостта не е безобидна, а опасна. Както е в случая с 21-годишната кърджалийка, сметнала за уместно да публикува на стената си във Фейсбук снимка на табло на автомобил, движещ се със 190 километра в час.

С явното намерение да впечатли приятелите си в социалната мрежа с престижното постижение, за което трябва да се предполага, че е нейно. Всъщност дали е нейно, или не, дори не е толкова важно.

Проблемът е, че младата дама очевидно няма и бегла представа, че да шофираш с такава скорост не е нито забавно, нито престижно, а просто глупаво и опасно. В това, че тя далеч не е единствената, за която безотговорното поведение на пътя е нещо, което не само че не е притеснително, но е и повод да се похвалиш.

А полицията в такива случаи не може да направи нищо, защото заради идиотска снимка, качена във Фейсбук, не могат да се предприемат никакви мерки.

Още по-тревожното е това, че единствената причина, накарала момичето да свали снимката от профила си, е, че някак си е успяла да разбере, че започналата дискусия не е в нейна полза, както вероятно е очаквала, но едва ли нещо повече от това е достигнало до съзнанието й.

А резултатът от неосъзнатите последствия от арогантността на пътя се изразява в познатата до болка статистика от непрекъсната война по пътищата.


Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар