Зима

Зима
Пролет

16 октомври 2015 г.

Главният редактор на най-тиражния вестник на Делян Пеевски бил агент на ДС

Любопитен факт е защо до този момент Комисията по досиетата не е обвявала агентурната принадлежност на Захариев
 
Васил Захариев, който е главен редактор на най-тиражния вестник на депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, "Телеграф", е бил сътрудник на политическата полиция на Държавна сигурност - VI управление. 

Това става ясно от постановено в четвъртък решение на Комисията по досиетата.
 

Роденият през 1958 г. Захариев е бил вербуван през 1988 г. от оперативния работник Кр. Вакрилов. Той е бил зачислен по линия на втори отдел на Шесто управление, който отговаря за  "младежта, спортните организации и студентите." Неговият псевдоним е бил агент "Викторов".

На 2 февруари 1990 г. е отправено предложение за "изключване от агентурния апарат и унищожаване личното и работното дело." Това означава, че документите за агентурната дейност на служителя на Делян Пеевски не са запазени. Подобна е съдбата на по-голямата част от документите на Шесто управление на ДС.

Служителят на ДС, който е вербувал Захариев, е вербувал през същата година и за същия отдел на VI управление и друг журналист - Алексения Димитрова, която днес работи във в. "24 часа". Нейното досие също не е запазено.

Любопитен факт е защо до този момент Комисията по досиетата не е обвявала агентурната принадлежност на Захариев при положение, че печатните медии вече веднъж бяха проверени. Агент "Викторов" беше назначен начело в "Телеграф" и "Монитор" с купуването на изданията на Петьо Блъсков от Ирена Кръстева - сделка, финансирана през фалиралата КТБ. Васил Захариев беше завеждащ редактор в международния отдел на "24 часа", след което премина на работа в "Монитор", когато той беше собственост на Блъсков. По времето на Кръстева беше и  директор на вестниците "Монитор" и "Телеграф".



Сapital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар