Зима

Зима
Пролет

23 октомври 2015 г.

Антон Николов: Не искаме тежкото бреме, което е легнало върху нашето поколение, да го предадем на нашите деца

„Ние, гражданите, сме тези, от които трябва да тръгне промяната!”

Антон Николов е на 24 години, родом от Стара Загора. Корените на дедите му са от Копривщица и Свиленград. Правнук е на ген.-полк. Иван Врачев. Социалист от няколко поколения и убеден русофил. Завършил е Търговската гимназия в родния си град, има бакалавърска степен по икономика от Икономически университет - Варна. В момента учи за магистър по „Национална сигурност” в УниБИТ – София. Интересува се от история на България и е печелил национални награди в олимпиади по история. През 2009 г. печели две отличия и за „Млад икономист”.
 

На предстоящите местни избори Антон Николов е водач на листата за общински съветници на Социалистическа партия „Български път”, за която ще се гласува с бюлетина №32.
 

- Г-н Николов, какво ви насочи да се занимавате с политика, занимание нехарактерно за младите хора?
 

- Винаги съм имал силна гражданска позиция. Още като дете ми е било интересно да гледам всеки петък парламентарния контрол по телевизията. Интересувал съм се какво се случва в държавата, имал съм свои  виждания за политиката и за развитието на страната. В последствие съм ги надграждал с годините, с опита и с образованието, което съм придобил. Хората в Стара Загора и из цяла България ме познават като едно от лицата на февруарските протести през 2013 г. Тогава всъщност навлязох и по-активно в политиката. Като човек от протестите мога да кажа – няма ляв или десен протест. Протестите бяха социални – заради високите сметки за тока, заради безработицата, заради ниските доходи на хората.
 

- Какви са целите на СП „Български път” и къде е ситуирана в политическия небосклон на България?
 

- Социалистическа партия „Български път” е създадена през 2001 г. от проф. д.и.н. Ангел Димов, но за пръв път участва на избори. Тя се появява като първата антинатовска партия. От няколко месеца възродихме партията и участваме на предстоящите местни избори в 16 общини. Лично за мен времената на лявото и дясното отминаха. СП „Български път” е ситуирана в крайно ляво и не случайно носи името социалистическа. Много хора се плашат и мислят, че говорим за комунизъм. Напротив говорим за социална политика. Не може, когато българският народ, който е гладен, беден, безработен, не може да си плаща сметките, да имаш нещо различно от социална политика. Тя е нужна за хората, защото те вече изнемогват. Масово младите и кадърните бягат от страната. Аз и колегите ми в партията искаме да останем и да живеем тук, като нормални цивилизовани хора.
 

Във външнополитически аспект настояваме за възобновяване на икономическите взаимоотношения с Руската федерация, напускане на България от структурите на НАТО. Искаме да се преразгледа договора ни с ЕС, който е абсолютно неизгоден за нашата страна. Да се потърсят контакти и да тръгнем по пътя на Евразийския съюз в чисто икономически план. Да се възстанови износа към тия страни. Не може през 2014 г. износът ни към Македония да е 350 млн. евро, а към Русия – 370 млн. Нима руският пазар за нас е голям колкото македонския. Това е абсурдно. И никой не говори в случая да ставаме 16-тата република. Говорим да си гледаме нашия български интерес. Хората да са спокойни и да се чувстват добре. Защото в момента жителите на тази държава не се чувстват хора. Те оцеляват ден за ден. Това е унижение и геноцид над българския народ, който се прави вече 26 години. 
 

- Какви са приоритетите на вашата партия на местно ниво?
 

- В Програмата ни за предстоящите избори сме акцентирали в 12 основни точки. В тях, освен че има инфраструктурни предложения, залагаме основно на парк „Аязмото”. За толкова много години не е пипнато нищо там.  А „Аязмото” е свещено място, което може да привлече страшно много туристи. Вчера ние закрихме предизборната  кампания на СП „Български път” – Стара Загора именно там с реставрирането на един паметник с наши средства. Той представлява дървена риба, която е символ на християнството. Не се събрахме в голяма зала да си говорим празни приказки и да си даваме обещания. Решихме парите за наемане на зала да ги вложим в нещо хубаво, символ на християнството. Защото то е тръгнало именно от тук. Където са останките на манастира в Боров дол има легенда, че там е покръстен княз Борис.
 

Залагаме на историята на нашия град, защото Стара Загора е един от най-древните градове в Европа. Има свещено място като Аязмото, което може да привлече много почитатели на поклонническия туризъм. Да се изгради манастир, да се реставрира, да се направи Аязмото прекрасно. Хората да се радват като се разхождат из парка. Задължително трябва да се инвестират средства в него.
 

В предизборната ни програма е включено облагородяване на кв. „Кольо Ганчев”. Там има улици, които никога не са виждали пътна настилка. Като социална партия искаме обществени терени, на които да се изградят общински жилища. Всеизвестен факт е, че в Стара Загора те са много малко, а има много нуждаещи се.  Ще настояваме да се намалят данъците в общината. Оказва се, че те са едни от най-високите в страната.
 

Другото, което залагаме и е много интересно за хората, е изграждането на нов жилищен район с модерна инфраструктура в северната част на града западно от Бирената фабрика. Държим да се привлекат чуждестранни инвеститори с атрактивни предложения, които да развиват производство в Стара Загора. 
 

Необходима ни е абсолютна прозрачност на местното управление. Тъй като много хора говорят, че стават различни договорки в комисиите на Общинския съвет, аз предложих следното. Заседанията на тези комисии да бъдат излъчвани пряко или на сайта на общината или по някоя от местните телевизии. Защото всички общински съветници, зам.-кметове, кмет работят в полза на обществото, на гражданите в тази община. Крайно време е всички да разберат, че ние сме работодатели на тези, които ни управляват. Ние им плащаме заплатите от нашите данъци и те трябва да работят за нашите интереси, просперитет и благо, да бъдем спокойни, да живеем прилично. Демографската криза е нещо много страшно, което наляга България. Ние се топим с всеки изминал ден. Аз като млад човек, как да създам семейство спокойно. В листата сме предимно млади хора и всеки един от нас има притеснението да създаде семейство, защото няма какво да му предложи. Тежкото бреме, което е легнало върху нашето поколение, ние не искаме да го предадем на нашите деца. Искаме те да живеят по-добре от нас, да израстват в нещо различно, да имат спокойствие и самочувствие.
 

- В края на предизборната кампания, какво е вашето послание в едно изречение към старозагорци?
 

- Посланието към моите съграждани е да отидат и да гласуват независимо за кого.  Но да гласуват, защото някой друг ще гласува вместо тях.
 

- Какво предстои за вас след изборите – в личен и професионален план и за партията ви?
 

- Аз съм земеделски производител, имам си свой бизнес и ще продължа да го работя. Ще гледам да си завърша магистратурата. Дай боже, ако ме изберат за общински съветник, ще работя за развитието на нашия град, по-конкретно на културата. Тя ми е основен приоритет в Стара Загора и превръщането на града ни в туристически център. В партиен план след изборите предстои да създадем местна общинска организация на партията. Ние и в момента продължаваме да работим, защото идват все нови и нови хора. Припознават ни, харесват ни  и заявяват желание да кандидатстват за членове на партията. Ще продължим да работим независимо от резултатите на предстоящите избори. Аз лично, когато не съм бил общински съветник, съм предлагал неща интересни за Стара Загора на Общинския съвет и на кмета, които бяха изпълнени и са в полза на гражданите. Искам повече хора да имат обществена ангажираност, да не подминават нещата около тях с лека ръка. Защото ние, гражданите, сме тези от които трябва да тръгне промяната и после да изискваме от управляващите.
 

Изборите идват и си отиват. Важното е да се развиваме, да се налагаме във времето, да се разрастват структурите ни. Социалистическа партия „Български път” има идеята да стане фактор в българската политика. Хората имат нужда от партия като нашата. Всички сме идеалисти, които разпознават социалната идея и сме убедени русофили.
 

- Пожелаваме ви успех на изборите, г-н Николов!

Няма коментари:

Публикуване на коментар