Зима

Зима
Пролет

8 октомври 2015 г.

Мария Пиргова: Отдавна политическите брокери са на терен

Предизборната кампания на партиите е вяла, а процентът на купения вот ще е най-голям на тези избори.
 
Около тази теза се обединиха политическите анализатори Мария Пиргова и Антоанета Христова в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Дори дебатът и гласуването в парламента за това дали да паднат санкциите на Европейския съюз срещу Русия, въведени от Брюксел заради конфликта в Украйна, е с вътрешен политически привкус, смятат експертите.

Вчера НС отхвърли искането на БСП да бъдат отменени санкциите. Предложението на Столетницата беше подкрепено от ПФ, "Атака", АБВ и независимия Велизар Енчев. Против и въздържали се бяха депутатите на ГЕРБ, РБ, ДПС.

По думите на Пиргова скандалът "за или против санкциите срещу Русия" е добре премерен фарс. "Не е нормален начинът, по който се води диалогът по тези въпроси, защото се вкарват в предизборната кампания", допълни тя и обясни, че такъв скандал винаги може да има последици. 


"Сериозните страни не си позволяват такова поведение особено в такава напрегната ситуация", допълни политологът.

"Прави лошо впечатление, че не е сериозен интересът към външнополитическите проблеми, някак си всичко се пречупва през местните избори и то през една крива призма на местните избори, тъй като в момента, въпреки че се намираме в предизборен период, не ми прави добро впечатление кампанията, която се води или по-точно липсата на такава", коментира Христова.

По думите й в нормалните държави геполитическата тема обикновено измества фокуса от вътрешнополитическите към външнополитическите проблеми. 


"Лошо впечатление прави, че несериозно се гледа на това какво се случва извън нашите граници", убедена е тя.

Анализатори направиха и обзор на предизборната кампания.

Пиргова обясни, че социологическите агенции работят много силно на места, но работят за партиите и не огласяват резултатите си.

По думите на Христова в кампанията се залага на екстравагантността, особено при малките партии. 


"Има една група кандидати, които излизат извън рамките на нормалното си представяне и ние виждаме само това, защото в другото – в политическото, няма съдържание", настоя тя.

Според нея лошо впечатление прави и факта, че в общините се издигат хора, които имат лош имидж. Издигат се кандидати за трети и четвърти мандат. 


"След като 2 мандата си бил на власт, опознаваш всички канали на манипулация и си гарантираш избора", смята политологът. Залагайки на парите и манипулацията, партиите отхвърлят желанието на хората за избори.

За Пиргова кампанията е вяла, а "политиците не искат да увлекат повече избиратели към урните, защото намаляват цената на купения вот".

"Изборите се купуват много отдавна. Отдавна политическите брокери са на терен, списъците са направени. Продавачите на гласове добре се знаят", убедена е Пиргова. По нейни думи процентът на купения вот на тези избори ще е най-голям.


Няма коментари:

Публикуване на коментар