Зима

Зима
Пролет

8 октомври 2015 г.

Клаудия Кардинале бе удостоена със званието „Доктор хонорис кауза” на НАТФИЗ

"Да правиш кино е като да мечтаеш заедно с други хора"
 
"Никъде фразата "Да осъществиш собствената си мечта" не е толкова актуална, колкото в нашата актьорска професия”. 

Това заяви днес гранддамата на европейското кино Клаудия Кардинале, която бе удостоена със званието „Доктор хонорис кауза” на НАТФИЗ и като актриса се нареди до знаменитите режисьори, също носители на отличието, като Иржи Менцел, Никита Михалков, Дейвид Линч.

"Да получа такава награда за мен е огромна чест”, заяви киноиконата, която от два дни отново е в София, този път за премиерата на филма "Имало едно време един уестърн". Клаудия Кардинале разказа, че да правиш кино е като да мечтаеш заедно с други хора. Тя сподели за различията в актьорската професия през 50-те години, когато самата тя застава пред камерата и сега. В момента, според нея, актрисите трябва да са много по-подготвени в сравнение с миналото, защото има много по-голяма конкуренция. Гранддамата на европейското кино стана „Доктор хонорис кауза” на НАТФИЗ.

Легендарната актриса разказа пред студентите и многото й почитатели, дошли в НАТФИЗ, как е влязла в киното. Родена и израснала в Тунис, който са наричали "малката Сицилия", като малка тя е искала да стане изследовател, за да опознае света. Бурна и дива по нрав, тя е отказвала да говори с почти всички. Външният й вид обаче е впечатлявал още в най-ранни години.

На конкурс за най-красива италианка в Тунир през 1957 година, в чиято организация участва майка й, Клод - както са я наричали, е забелязана и веднага е обявена за най-красивата италианка в Тунис, а за награда посещава Международния филмов фестивал във Венеция. Като 16-годишна ученичка двама режисьори я забелязват и чрез директора намират баща й, който позволява тя да се снима.

Така първият филм, в който се снима е "Златните пръстени", а веднага след него и "Гоха", където участва и Омар Шариф. Тунис, по думите на Кардинале, е изключително важен за нея, защото там е родена и там е прекарала детството си, затова й напускането му е било толкова болезнено за нея. Истинското голямо кино отваря вратите си за актрисата с филмите на италианския режисьор Лукино Висконти, Федерико Фелини и др. Обрат, както сама го нарече, е било участието й във филма на Фелини „Осем и половина”, защото всичко е било без сценарии, а единствено импровизации.

Друг филм, който обича много е „Фицкаралдо”, който е сниман в Амазонската джунгла. Партнирала си е с Ален Делон, Жан Клод Белмондо, Марчело Мастрояни. За актьорската игра с тях казва, че е важно екранният партньор да е от класа, защото той й помага да направи скок в измисления свят, в който трябва да влезе и да живее.

„Прекрасно е да се преобразиш пред камерата, но също и да се върнеш обратно в себе си”, твърди тя. „Хубавото в нашата професия е, че можеш да живееш различни животи и аз живях 152 живота”, заяви гранддамата на европейското кино.

Актрисата пожела на студентите в НАТФИЗ един или множество прекрасни животи. Клаудия Кардинале отговаряше и на множество въпроси на бъдещите актьори и режисьори като заяви, че не тя търси режисьорите, а те нея. Обясни и че се е решила да участва в дебютния филм на българския режисьор Борис Десподов, защото харесва младите режисьори и защото е искала да се върне към корените си. Звездата видя и една своя стара снимка, направена през 1972 г., когато са били снимките на италиано-българската продукция “Вадим”.

Снимката е от избата на Роженския манастир, като самата Клаудия е по нощница, разказа мъжът до нея на снимката - Любомир Димитров - Тато. Днес Тато имаше възможност да покаже снимката отново на Клаудия Кардинале.

По думите на Тато звездата е запазила същия дух от младините, когато е демонстрирала и добро чувство за хумор. Разликата между сега и тогава е в това, че в миналото тя се движела с десет души антураж - гримьорки, фотографи и други хора.

По-рано днес актрисата, придружена от министъра на културата Вежди Рашидов, разгледа Ларгото, което трябва да бъде открито след малко повече от месец . "Всичко да е готово, изчистено, построено", обясни след обиколката министърът на културата на именитата си гостенка.

Вежди Рашидов влезе в ролята на любезен гид и запозна голямата актриса с напредъка на консервационно-реставрационните дейности на Античния културно-комуникационен комплекс “Сердика” в центъра на София, които се извършват с европейско финансиране.

Клаудия Кардинале пристигна у нас за премиерата на новия български филм, в който играе главната роля – това е дебютната лента на режисьора Борис Десподов “Имало едно време един уестърн” (Twice Upon a Time in the West). Филмът е заснет с финансовата подкрепа и на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ към Министерството на културата.

През месец март 2011 г. министърът на културата Вежди Рашидов на официална церемония връчи престижната награда „Златен век” на италианската кинозвезда, която тогава бе специален гост на 15-тото издание на „София филм фест”, а в програмата му имаше и гала прожекция на реставрираното копие на филма на Лукино Висконти с нейно участие – „Гепардът”. Министър Рашидов удостои с най-високото отличие на Министерството на културата на Република България Клаудия Кардинале за изключителния й принос към киното.


Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар