Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2015 г.

За талибаните и доброто здраве

СЗО предупреди: Не пушете шунка, опасна е за живота

Cветовната здравна организация поднесе лоша изненада на българските пенсионери. Тази седмица тя обяви: Шунката е опасна за вашето здраве. А и не само шунката, ми и саламите, наденичките, луканката, пръжките, бутчетата, вратните пържолки, ребърцата... 


Абе всичко, от което те, горките, отдавна са се отказали така или иначе. Ако не хапваш от тези вредни меса, ще живееш сто години, обявиха експертите.

А сега, де? То сто години да живееш като експерт на Световната здравна организация, всеки може. И заплатата – заплата, и пенсията – пенсия, и токът платен, и парното пуснато... Я да ви видя как ще се оправяте сто години като български пенсионер? Това е все едно да кажеш на доживотните в затвора: “Честито, момчета, от днес сте безсмъртни!”

Та шунката, открили експертите, била опасна, колкото цигарите. Не знам какво точно имат предвид. Че то кой пуши шунка?!? Може би е някакъв техен табиет – на експертите от световните организации.

Да пушат странни вещества. Холестерол и вредни мазнини. Сигурно от тях надрусването е пълно, иначе не знам как да си обясня понякога работата им. Примерно тази на ООН. Знаете ли, че Саудитска Арабия завежда човешките права в Организацията на обединените нации? Това е все едно етичната комисия в българския парламент да се оглавява от... О, пардон. Нищо не съм казала.

А знаете ли, че ООН не забелязали, че нямат пари за храна в бежанските лагери около Сирия и това е една от причините хората да бягат повторно? Бежанец от бежански лагер. Бежанец, който бяга от Комисариата по бежанците. Бежанец от спасяващите бежанците. Светът май наистина е прекалил с шунката и червеното месо.

Не искам да питам какво ли експертите от ООН не са забелязали в Китай, защото от там, ако тръгнат да бягат...

Всъщност, като се замисля, възможно е пък пенсионерите да ги огрее от последното изявление на СЗО. Ами да, сега всички талибани на здравословното хранене ще откажат луканката и печеното агънце и ще преминат само на здравословните боб и леща. Съответно бобът и лещата ще се изравнят по цени с хайвера, а опасните вурстове ще бъдат пращани на гладуващите в Третия свят и на българските пенсионери. Не се шегувам – така модерната киноа всъщност е храната на бедните в Латинска Америка.

По-точно беше тяхната храна - откакто европеецът реши да я яде, за да е слаб и дълголетен, латиносите си ядат... опинците. Или каквото там носят латиноамериканските пенсионери. На тях, горките, след като им изсякоха горите, за да садят соя за алергичните към мляко западняци, а после им превърнаха и киноата в черен хайвер, сега май ще им отнемат и последната възможност за прехрана – коката.

Тази седмица световните здравни експерти направиха още едно хранително откритие: сиренето пристрастява. Предполагам, че след като са се напушли с шунка, са почнали да смъркат овче саламурено. Знам ли... Но новината си е факт, бе съобщена съвсем официално. Така че сиренето като тебешир вече не е измама, а деликатес. Колкото е по-сухо и твърдо, толкова повече ще струва. И ще ти отмерват с бижутерска везна. По 10 грама. Не че на пенсионерите и сега не им го отмерват така, де.

Представям си как дебеловрати с ланци седят из сепаретата на разните там „Планета” и „Син сити” и мушат бяло сирене в носа. А масата отрупана с шунки, печени бутове, плеймейтки – все отбрано месо, както и буци краве сирене от най-долнопробното, дето след два дни става на прах. Постепенно сиренето и шунката ще изместят асортимента в клекшоповете. А продавачките в тях ще ви уведомяват отегчено: „Цигари и алкохол има в училищните лавки, това тук е за възрастни хора!”.

Всъщност здравният министър, известен също и като министър на отпечатъците, дали не е плеснал с ръце от радост при новините от тази седмица?

Тъкмо обложи газираните напитки и чипса с данък, ето ти още безброй възможности. Абе нека облага, важното е цигарите да не пипа.

Сега, не искам да припявам в хора на параноиците, но все пак ще отбележа какво ми прави впечатление.

Здравните организации вече много
се приближават до идеала на талибаните. Свинското убива, алкохолът убива, безразборният секс убива... 


Винаги съм си мислела, че „тия три неща” са наистина три, а то били много повече и списъкът им се увеличава ежегодно. Абе да не би пък ООН да е объркало документите и вместо изследванията на учени и лекари да чете сурите на Корана? Погрешка. А може и да не е грешка. То, кой знае кой завежда здравето в ООН и подобните й организации, нищо чудно да е някой афганистански имам. За да ви успокоя, ще кажа, че можеше и да е по-лошо и да е канибал от Папуа Нова Гвинея. 

„Задължителните зеленчуци в училищните столове се заменят от печен дроб на девица – полезен е за кръвообращението и съдържа 12 жизненоважни витамина.” Сега звучи абсурдно, ма кой знае след година-две дали няма да има и такива нареждания. Нека изчакаме следващата ротация на постовете и да видим кой какво ще оглави. Китай – чистия въздух, САЩ – унищожението на оръжията, Русия – борбата с алкохола, а България сигурно ще дава съвети как се провеждат избори.

Но дотогава има време, сега първо да опазим човешките права и здравето на европейците.


Лола Монтескьо, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар