Зима

Зима
Пролет

16 октомври 2015 г.

България не е пуснала руски самолет с хуманитарна помощ за Сирия

Не бил спазен законовият срок от пет дни за подаване на заявката според МВнР
 
България е отказала на руски самолет с хуманитарна помощ за Сирия да прелети над въздушното й пространство, съобщи говорителят на МВнР Бетина Жотева.
България не е пуснала руски самолет с хуманитарна помощ за Сирия

Жотева обясни, че не е спазен законовият срок от пет дни за подаване на заявката, която е постъпила на 14 октомври (сряда), а полетът е трябвало да бъде на 16 октомври (петък).

От руското Министерството на извънредните ситуации заявиха, че "отказът на България да предостави въздушното си пространство няма да повлияе на оказването на хуманитарна помощ за Сирия".

От там уточняват, че руският самолет пристигнал в Латакия по алтернативен маршрут.

Министерство на извънредните ситуации съобщи още, че е изпратило в петък специален самолет за Сирия с над 20 тона хуманитарна помощ - месни, рибни и млечни консерви, зхар, одеяла и предмети от първа необходимост. Очаква се на връщане самолетът да прибере от Сирия над 80 граждани на Русия, ОНД и други държави, желаещи да напуснат страната във връзка с активизирането на бойните действия.

България вече веднъж отказа да допусне прелитането на руски самолети поради "обосновани" съмнения, че не пренасят хуманитарна помощ, както твърдеше Москва.

Миналия месец премиерът Бойко Борисов разкри, че е наредил да бъде пуснат руски самолет за Сирия, съзнавайки, че така нарушава ангажименти на България към НАТО, но пък не искал да допусне "на другия ден трябва да събираме останки от хора и самолети по Черно море". Той призова Москва да не допуска повече провокации към България, напомня Glasove.com.

Тогава Русия каза, че ще използва алтернативни маршрути за доставка на хуманитарна помощ за Сирия поради българския отказ, и лети предимно през Задкавказието и Иран.

Случаят с предходния български отказ беше преди започването на руските военни действия в Сирия на 30 септември.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар